Dostupni linkovi

Snowden: Rusija i Kina nisu dobile dokumente NSA


Edward Snowden
Edward Snowden
Bivši analitičar američke obavještajne službe koji je prebjegao u Rusiju, Edward Snowden kaže kako Rusija i Kina nisu dobile tajne dokumente koje je on uzeo iz Agencije za nacionalnu sigurnost ( NSA ). U novom intervjuu za "New York Times", Snowden je precizirao da je sve dokumente dao novinarima koje je upoznao u Hong Kongu prije nego je otputovao u Moskvu, te da nikakvu kopiju nije zadržao za sebe.

Objašnjavajući zašto ništa od ukradenih materijala nije ponio sa sobom u Rusiju, najtraženiji američki obavještajac je rekao da "to ne bi služilo javnom interesu“.

Zahvaljujući specijalističkom treningu uspio je i u Hong Kongu, navodno sačuvati tajne dokumente od kineskih špijuna. Prije svega, zbog toga što je specijalista za kinesku kontra-obavještajnu službu.

Ovaj Amerikanac koji od juna 2013. uživa ruski azil, potpuno je siguran da ni Kinezi, ni Rusi nemaju pristup njegovim dokumentima. Baš kao što je siguran da NSA vrlo dobro zna da on nije sarađivao s ruskim ili kineski agentima.

U intervjuu NYT Snowden je ustvrdio da odluka o objavljivanju tajnih dokumenata nije bila ishitrena i da ju je donio nakon duga razmišljanja. Odlučio je djelovati tek kad je 2009.godine otkrio tajni izvještaj o neovlaštenom prisluškivanju koje se dogodilo u vrijeme mandata Georgea Busha juniora.

Edward Snowden i dalje uporno tvrdi da je „zviždač“ postao prvenstveno u interesu sigurnosti Sjedinjenih američkih država. "Javna sveobuhvatna debata o radu obavještajnih službi je hitno potrebna", kazao je analitičar američke Agencije za nacionalnu sigurnost koji je razotkrio masovno praćenje elektronske pošte i prisluškivanju telefonskih razgovora. Ovaj špijunski program su, osim američke NSA provodile i druge tajne službe širom svijeta.

On je svoje podatke prvo proslijedio američkom listu Washington post i britanskom Guardianu, a iz SAD je preko Hong Konga, prebjegao u Rusiju.
XS
SM
MD
LG