Dostupni linkovi

Rusija: Odnosi sa SAD važniji od Snowdena


Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da su odnosi sa Sjedinjenim američkim državama važniji od odbjeglog obavještajnog analitičara Edwarda Snowdena koji se nalazi na moskovskom aerodromu.

Na press konferenciji održanoj u srijedu ruski je predsjednik, osvrćući se na zategnute relacije s Washingtonom, kazao: „Naši bilateralni odnosi, po mom mišljenju, mnogo su značajniji od bilo kakvih prepirki oko sigurnosnih službi (...) Upozorili smo gospodina Snowdena da je za nas neprihvatljiva svaka aktivnost koja može ugroziti rusko-američke odnose.“

Usprkos ovim umirujućim riječima Vladimira Putina, Bijela kuća nastavlja insistirati da im se isporuči analitičar koji je otkrio da SAD, posebnim programom, redovito prisluškuju telefone i čitaju internet korespondenciju u obavještajne svrhe.

"Naš stav je da Snowden treba biti protjeran i vraćen u Sjedinjene države. Mislimo da mu ne bi trebalo biti dozvoljeno da nastavi put bilo gdje drugo, jer on nije borac za ljudska prava. Nije disident. On je optužen za izdavanje tajnih informacija“, kazao je portparol Jay Carney.

Snowden je podnio zahtjev za privremeni azil u Rusiji nakon što je tri sedmice proveo u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Snowdenu su azil ponudile neke od zemalja Latinske Amerike, ali se on plaši tamo i poći nakon što je avion bolivijskog predsjednika praćen nad Evropom jer se sumnjalo da je američki prebjeg na palubi.

Mihail Fedotov, čelnik ruskog Vijeća za ljudska prava smatra da bi Snowdenu trebalo odobriti privremeni azil dok mu UN-ova agencija za izbjeglice ne osigura tranzit u zemlju koja mu je ponudila stalni azil.

Ruski Savezni biro za migracije objavio je da će Snowdenov zahtjev za azil razmotriti u roku od tri mjeseca.
XS
SM
MD
LG