Dostupni linkovi

Španija otvorila vazdušni prostor, Bolivija najavila žalbu UN


Morales u avionu koji je prizemljen u Beču
Morales u avionu koji je prizemljen u Beču
Španija je otvorila svoj vazdušni prostor za avion predsjednika Bolivije Eva Moralesa, nakon što su ga austrijske vlasti zadržale nekoliko sati na njihovom aerodromu u Beču zbog sumnji da je u avionu i Edward Snowden, odbjegli bivši saradnik američke tajne službe.

Avion sa bolivijskim predsjednikom se preko Šapnije uputio za La Paz, nakon što su austrijske vlasti potvrdile da u avion predsjednika Eva Moralesa koji je sletio u utorak uveče u Beč, nema bivšeg saradnika američke Nacionalne službe bezbjednosti (NSA) Edwarda Snowdena.

Moralesov avion iz Moskve je bio preusmjeren zbog sumnji da je u njemu odbjegli američki zviždač, a prethodno mu je bilo onemogućeno da uđe u francuski, portugalski, španski i italijanski zračni prostor.

Austrijske vlasti su pretražile avion i u njemu kako su saopštili nije bilo Snowdena, koji navodno tražio azil između ostalog i u Boliviji, sa arerodroma Šeremetjevo u Moskvi gdje se u tranzitnoj zoni kako se vjeruje nalazi već dvije sedmice. Sve to pokušaju da izbjegne izručenje u SAD, koje ga sumnjiče za odavanje tajnih podataka.

Snowden je odgovoran za otkrivanje afere o tome da su SAD kontrolisale internet i telekomunikacije, te su prisluškivali i špijunirali i institucije EU u Briselu.

Austrijski vicepremijer i šef diplomatije Michael Spindelegger na aerodromu u Beču
Austrijski vicepremijer i šef diplomatije Michael Spindelegger na aerodromu u Beču
Austrijski predsjednik Heinz Fischer i bolivijski predsjednik Evo Morales susreli su se u srijedu na bečkom aerodromu neposredno prije nego je odobreno predsjedničkom avionu da nastavi let prema Španjolskoj.

Fischer je kazao da je Morales "na letu iz Moskve prema svojoj domovini Boliviji, koji je takoðer dobar prijatelj iz Austrije, bio prisiljen zaustaviti se u Beču.”

“Najprije sam ga kontaktirao telefonom, a onda sam ga posjetio. Osobno sam se pobrinuo da svi postupci ovdje u Austriji, u Beču budu apsolutno korektni“.

Morales je istaknuo kako mu je nejasno zašto mu je prethodno bilo onemogućeno da preleti francuski, portugalski, talijanski, a kasnije i španjolski teritorij, iako je imao dozvolu za slijetanje na Kanarskim otocima.

On je upozorio da po međunarodnom pravu službeni avion predsjednika ima imunitet, a ovo što se dogodilo „je neoprostivio, jer to nije uvreda samo za predsjednika, to je uvreda za cijeli narod i cijelu Latinsku Ameriku”.

Michael Spindelegger, zamjenik austrijskog premijera, potvrdio je da su pretražili avion ali nakon što su dobili odobrenje predsjednika Moralesa da to učine.

„Naše kolege sa aerodroma su pregledale avion i utvrdile da se u njemu ne nalazi niko ko nije bolivijski državljanin“, rekao je Spindelegger.

No, bolivijske vlasti ranije su izarazile ogorčenje postupkom prema Moralesu. Potpredsjednik Alvaro Garcia Linera optužio je Vašington da je naložio Beču, kako su naveli "pritvaranje" njihovog državnog aviona sa predsjednikom.

Alvaro Garcia Linera
Alvaro Garcia Linera
“Želimo da kažemo bolivijskim građanima i čitavom svijetu, da je predsjednik Evo Morales, naš predsjednik, predsjednik Bolivije danas kidnapovan u Evropi. Želimo svim ljudima u svijetu reći da je predsjednik Morales kidnapovan od strane imperijalista i da ga drže zarobljenog u Evropi. Ovo je prva imperijalistička otmica jer našem predsjedniku nije odobreno da se preko vazdušnog prostora vrati u svoju domovinu Boliviju”.

Linera je rekao da je to uvreda za njihov narod i da su Bolivijci bijesni.

Bolivijski je ambasador u UN saopštio da će podnijeti žalbu generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-Moonu, zato što su evropske zemlja zatvorile vazdušni prostor kako bi blokirali Moralesov avion. Riječ je, kako je navedeno, o “aktu agresije i kršenju međunarodnog prava”.

No, Morales ipak nakon noći provedene u jednom bečkom hotelu nastavlja let za La Paz.

A komentrašući cijelu situacija sa zaustavljenjem aviona bolivijskog predsjednika Evropska komisija u srijedu ujutro je saopštila da je na svakoj državi članici EU pojedinačno da odluči hoće li ili ne odobriti ulazak u njihov vazdušni prostor.

Bolivija je među 21 zemljom svijeta u kojoj je Snowden tražio azil. Osam evropskih država, uključujući Njemačku i Španiju, odbile su Snowdenov zahtjev za dobijanje azila. Pored Austrije, Finske, Njemačke, Irske, Norveške, Poljske, Španije i Švajcarske, Snoudenov zahtjev odbila je i Indija.

SAD su upozorile da bi zemlje koje bi odbjeglom zviždaču odobrile azil snosile posljedice u vidu pogoršanja odnosa. Sa druge strane, mnogi evropski zvaničnici, posebno predsjednik Francuske Fransoa Hollande i predsjednik Evropskog paralamenta Martin Shulz su izrazili nezadovoljtsvo zbog navoda o prisluškivanju SAD svojih evropskih partnera.

Hollande je zatražio zajednički evropski zahtjev prema Vašingtonu za objašnjenje navoda da su američke obavještajne službe prisluškivale EU institucije.
XS
SM
MD
LG