Dostupni linkovi

Moskva prijeti najmlađoj NATO članici


Iz Moskve ponovo stiglo upozorenje da Rusija neće stati sa pritiscima na Crnu Goru
Iz Moskve ponovo stiglo upozorenje da Rusija neće stati sa pritiscima na Crnu Goru

Odmah nakon što je postala 29. članica NATO, Crnoj Gori je iz Moskve ponovo stiglo upozorenje da Rusija neće stati sa pritiscima na ovu državu bez obzira na njen novi status u okviru saveza najmoćnijih zemalja zapadnog svijeta. Istovremeno, ministar odbrane Predrag Bošković kaže da zvanična Podgorica, kako je istakao neće dolivati ulje na vatru i odgovoriti na najnovije poruke ruskih vlasti, dok proruska opozicija u Crnoj Gori najavljuje da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i protokola o pristupanju.

Prijem Crne Gore u NATO je čisto geopolitički projekat nametnut toj zemlji u zamjenu za rusofobiju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom.

''U zamjenu za lojalnost antiruskoj politici, Crnoj Gori je nametnuto članstvo u Alijansi. Ta tendencija nas vraća na politiku podjela", rekao je Lavrov novinarima.

Lavrov smatra da članstvo u NATO neće poboljšati bezbjednost Crne Gore, jer njoj niko nije, niti može da prijeti.

Prije Lavrova oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Rusije iz kojeg su saopštili da Moskva ostavlja sebi pravo da odgovori na "neprijateljsku politiku" Podgorice zbog formalnog završetka procedure stupanja Crne Gore u NATO.

U saopštenju iz Kremlja piše još i da je za žaljenje, kako navode nastavak antiruske histerije u Crnoj Gori i da zbog toga ruska strana ostavlja sebi pravo da preduzme recipročne mjere.

Kako se ocjenjuje, odgovornost za nastalu situaciju u potpunosti leži na crnogorskoj strani.

Ruska strana ostavlja sebi pravo da preduzme recipročne mjere
Ruska strana ostavlja sebi pravo da preduzme recipročne mjere

U prvom reagovanju na saopštenje Kremlja, ministar odbrane Predrag Bošković kaže da zvanična Podgorica, kako je istakao neće dolivati ulje na vatru i odgovoriti na najnovije poruke ruskih vlasti:

„Sigurno mi nećemo dolivati ulje na vatru i reagovati na to saopštenje Rusije na način kako to oni žele da predstave u svojoj javnosti. Ali ono što je najvažnije jeste da je ono što se juče formano desilo i čemu je Crna Gora bila opredijeljena u proteklih 11 godina u najboljem interesu svih crnogorskih građana, i onih koji su za NATO i onih kojih nije mali broj, a koji su protiv NATO. Nadam se iskreno da će i Rusija shvatiti da ovo nema apsolutno bilo kakav anti-ruski karakter, kao i da u Crnoj Gori ne postoji bilo kakva anti-ruska histerija.“

Ministar odbrane Slovačke Petar Gajdoš, kao prvi ministar jedne NATO članice koji je posjetio Crnu Goru kao novu članicu Alijanse, kaže da u NATO postoji jedinstven stav kako treba pregovarati i razgovarati sa Rusijom.

„Ja sam za to da se sa Rusijom vodi dijalog ali dijalog uzdignutog čela i to je bilo deklarisano i na zadnjem samitu NATO u Briselu i gdje je tim povodom izražena saglasnost svih 29 članica, zajedno sa Crnom Gorom. U Briselu je takođe izražena i potvrđena spremnost za kolektivnu odbranu“, kaže Gajdoš.

Washington: Crna Gora primljena u NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

I dok se još ne zna koje će sve mjere Moskva preduzeti nakon što je Crna Gora sada i formalno u NATO, prvi nagovještaj stigao je u vidu izjave šefa komiteta Savjeta federacije za odbranu i bezbjednost Viktora Ozerova koji je za Sputnjik kazao da će Rusija revidirati program saradnje sa Crnom Gorom, prije svega u vojnotehničkoj sferi.

I na unutrašnjem planu uslijedile su brojne rekacije među kojima je i najava poslanika Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske sa Ustavom Crne Gore.

Za političkog analitičara Zlatka Vujovića, kako ističe u izjavi za Radio Slobodna Evropa, u pitanju je politički trik opozicije kako bi homogenizovala biračko tijelo ali i opasna igra preispitivanja međunarodno pravnih obaveza koje je Crna Gora već preuzela:

„Međunarodne obaveze Crne Gore ona je preuzela i to je ratifikovano i u Crnoj Gori i u drugim zemljama i deponovani su instrumenti ratifikacije. Tako da realno gledajući, obaveza je nastupila tako da bilo kakvo dalje procesuiranje teško može da stavi van snage obavezu Crne Gore koju je preuzela prema ostalim članicama NATO. Tako da ja ovo vidim kao jedan politički trik više nego kao nešto što bi moglo imati realnu snagu.“

Podsjetimo, Crna Gora je juče i zvanično postala članica NATO-a. Na svečanoj ceremoniji dodjele godišnjih nagrada Atlantskog savjeta crnogorski premijer Duško Marković koji u Vašingtonu razgovara sa najvišim američkim zvaničnicima, slikovito je sinoć govorio o značaju ulaska male Crne Gore u veliko društvo.

“Prije 50 godina jedan Amerikanac je izgovorio rečenicu koju je zapamtio cio svijet - 'Ovo je mali korak za čovjeka, ali ogroman za čovječanstvo'. Dozvolite mi danas na ovaj istorijski dan za Crnu Goru da parafraziram riječi Nila Amstronga. Ovo je mali dan za Ameriku i njene saveznike, ali veliki dan za Crnu Goru”, istakao je Marković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG