Dostupni linkovi

Tajna ruska lista za crnogorske zvaničnike


Popis crnogorskih državljana nepoželjnih u Rusiji sadrži najmanje 70 imena (ilustrativna fotografija)
Popis crnogorskih državljana nepoželjnih u Rusiji sadrži najmanje 70 imena (ilustrativna fotografija)

U Crnoj Gori jedna od glavnih tema je spisak crnogorskih zvaničnika koji se nalaze na listi osoba kojima je Rusija zabranila ulazak u zemlju. Taj se potez Moskve tumači kao recipročni odgovor na odluku Crne Gore da se pridruži sankcijama EU uvedenim nakon ruske aneksije Krima.

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da spisak crnogorskih državljana koji se nalaze na crnoj listi Rusije ostaje tajna.

Marković je nakon premijerskog sata u Skupštini kazao da ga iznenađuje destrukcija koja dolazi iz Rusije.

"Danas sam vidio iz jedne službene zabilješke da je prilikom urečenje naše note Ministarstvu vanjskih poslova Rusije sa njihove strane saopšteno da za njih taj spisak ostaje tajna i neće biti dostupan. To je praksa koju su oni uveli i koju oni poštuju tako da u ovom trenutku nećemo znati ko je na tim spiskovima. Crna Gora ide putem razvoja demokratije, ali nas razočarava ovakav odnos prema Crnoj Gori i iznenađuje takav nivo destrukcije jednog režima prema zemlji koja želi da ide putem demokratije", rekao je Marković.

Dnevni list Pobjeda objavio je da su crnogorski premijer Duško Marković, predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović i predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, neka od imena na "crnoj listi" nepoželjnih crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Prema neimenovanom izvoru bliskom ruskoj diplomatiji, popis crnogorskih državljana nepoželjnih u Rusiji sadrži najmanje 70 imena, među kojima su svi članovi crnogorske Vlade, poslanici koji su glasali za ulazak Crne Gore u NATO, ali i direktori većih državnih preduzeća.

"Crna lista" crnogorskih državljana odgovor je Rusije na odluku zvanične Podgorice da podrži sankcije Evropske unije Rusiji, uvedene 2014. godine nakon ruske aneksije Krima.

O "crnoj listi" počelo se govoriti nakon što je proteklog vikenda poslanik u crnogorskom parlamentu Miodrag Vuković zadržan deset sati na moskovskom aerodromu, a zatim vraćen u Podgoricu.

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Zoran Janković podsjetio je da je Ministarstvo uložilo protest zbog zadržavanja poslanika Vukovića i zatražilo utvrđivanje činjenica u vezi sa tim događajem.

"Ministarstvo vanjskih poslova je dan nakon pomenutog zadržavanja gospodina Vukovića na aerodromu Domodedovo pozvalo na razgovor ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergeja Nikolajeviča Gricaja kojom prilikom mu je uručena protestna nota i ukazano na neprimjereno ponašanje nadležnih ruskih državnih organa tokom neopravdanog zadržavanja gospodina Vukovića, kada mu nijesu obezbijeđeni elementarni uslovi, posebno imajući u vidu njegovo narušeno zdravstveno stanje", kazao je Janković i dodao:

"Ministarstvo je takođe ukazalo na neadekvatno postupanje prema diplomatskom predstavniku Crne Gore u Ruskoj Federaciji kojem prvobitno nije bilo dozvoljeno da stupi u kontakt sa našim poslanikom, da bi kasnije nakon dugih urgencija uspio da se sastane sa gospodinom Vukovićem i pruži mu neophodnu pomoć."

Zoran Janković je potvrdio i da su od ruskih vlasti zatražili i spisak osoba iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, ali da su vlasti u Moskvi to odbile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG