Dostupni linkovi

"Novinari ne kleče": Stop zastrašivanju, premijeru šta je sa Gašićem?


Više puta ponovljeno, ali i dalje neispunjeno. Novinari su se u ponedeljak uveče po četvrti put okupili ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu kako bi premijera Aleksandra Vučića podsetili da je obećao da će Bratislava Gašića smeniti sa funkcije ministra odbrane.

„Premijer je tu smenu obećao, ali je nije sproveo. Iako su u međuvremenu najavljeni izbori, smatramo da bi smena ministra odbrane, koliko god simbolična bila, ipak pokazala neslaganje premijera sa njegovim postupkom. U suprotnom, biće jasno da je Aleksandar Vučić saglasan sa uvredom koja je izrečena našoj koleginici, ali i da je lagao kada je obećao Gašićevu smenu“, stoji u proglasu, koji je pročitala novinarka Jelena Veljković.

Okupljeni pod sloganom „Novinari ne kleče“, zaposleni u medijima su ukazali i na brojne primere pritisaka sa kojima se suočavaju. Zato je proglas, doneo i nekoliko novih zahteva.

„Zahtevamo od ministra (policije) Nebojša Stefanovića da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara. Zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanuju u stranku kako bi zadržali posao. Ministru za informisanje Ivanu Tasovcu postavljamo pitanje – Poštovani ministre, šta ste konkretno preduzeli povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki?“

Ministar odbrane je, podsetimo, početkom decembra prošle godine u Trsteniku, tokom obraćanja medijima, reporterki B92 uputio seksistički komentar da „voli novinarke koje lako kleknu“. Nakon toga, premijer Vučić je izjavio da za Gašića više nema više mesta u Vladi. To obećanje je više puta ponovio. Poslednji put, 14. januara, kada je najavio da će to učiniti tokom meseca. "Ne brinite ja držim do svoje reči i svoje obećanje ću da ispunim“, rekao je tada Vučić.

Novinari, međutim, nemaju mnogo poverenja. „Ne znam koliko oni sopstvena obećanja doživljavaju ozbiljno“, kaže Ilir Gaši, direktor Fondacije „Slavko Ćuruvija" koja vodi portal „Cenzolovka“.

„Ovo sve više liči na neku tradicionalnu manifestaciju koja bi mogla da se nazove Gašićijada, i koju novinari organizuju ispred Vlade na svake dve nedelje. Ali, kao i sve manifestacije, ona služi za zabavu, a nema nekih efekata“, dodaje kolumnista Dragoljub Draža Petrović.

Na vrata zgrade Vlade, poznati karikaturista Marko Somborac, postavio je veliki pano sa svojim stripom, nazvanim „Maketa smene Gašića“, a koji prikazuje premijera Vučića kako Gašiću pokazuje vrata. Ispod piše – Faza 1A, aludirajući time na maketu projekta „Beograd na vodi“ i objašnjenje o gradnji u fazama, od kojih je prva - bila maketa. Pitali smo ga da li očekuje i realizaciju projekta?

„Verovatno će biti nešto pre roka. Faza 1B, 2B, Z, Š... samo da nas u tome ne preteknu izbori, da nikada ne vidimo taj projekat do kraja“, rekao nam je Marko Somborac i okupljene pozvao da slikaju ispred makete. „Slobodno priđite, ko želi da napravimo selfi“, rekao je Somborac.

Protestu novinara pridužili su se i fotoreporteri koji su zatražili poštovanje autorskih prava i izrazili protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se, kako navode, krše osnovna profesionalna prava. Svoje zahteve, fotoreporteri izneće i u utorak u Beogradu, na protestu koji je zakazan za podne.

"Novinari ne kleče": Maketa smene Gašića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00


Novi Sad: Bolji odnos prema medijskim radnicima

U Novom Sadu na protestu u ponedeljak uveče okupilo se približno 100 novinara, fotografa i građana. Oni su od Vlade zatražili bolji odnos prema medijskim radnicima u Srbiji.

Na protestu „Novinari/Novinarke ne kleče“ u Novom Sadu okupljeni su ponovo zatražili smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog njegove sekstičke izjave i prestanak napada na novinare. Okupljenima obratila se novinarka Ana Lalić.

Protest u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković
Protest u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković

„Možete da nas pratite, pretite i zabranjujete. Možete da nas cenzurišete, ućutkujete, ukidate, degradirate, i omalovažavate, nakon tona možete da nam ugasite i sliku. Mi nećemo stati, niti dozvoliti da nas zamenite kao nepodobnu publiku, mi nećemo otići!“, rekla je ona.

Novinar Zlatko Romić iz Subotice podsetio je prisutne da je neophodno da budemo solidarni i da podržimo sve one kojima su prava ugrožena kao što su fotoreporteri koji su se našli na udaru predloženog tumačenja zakonskih propisa kojim se krše njihova autorska prava.

„Ja zaista ne znam da li u danskom, islandskom, norveškom postoji izreka obećanje ludom radovanje. Ova izreka kod nas odavno postoji i znamo šta znači. Verujem da u zemljama koje sam spomenuo padaju ostavke ako se data reč ne ispuni. Nažalost u našoj zemlji to nije tako“, istakao je on.

Protest građana u Novom Sadu prošao je bez incidenta.

Kragujevac: Ohrabrenje građanima

Na kragujevačkom Trgu kod Krasta protest novinara okupljenih u inicijativi "Novinari ne kleče" održan je, kako je rečeno, sa ciljem odbrane prava građana na informisanje u javnom interesu, kao otpor seksizmu i u cilju oslobađanja od straha i zastrašivanja.

Zatraženo je i poštivanje autorskih prava fotoreportera i izraženo protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava.

Okupljenim novinarima obratio se njihov kolega Miroslav Miletić, voditelj kultne kragujevačke radio emisije „Iz glave“, koji je na centralnom gradskom trgu „video znatno više novinara“ nego što ih je realno bilo.

Protest u Kragujevcu, foto: Branko Vučković
Protest u Kragujevcu, foto: Branko Vučković

„Drago mi je da vidim ovoliko novinara, a vidim ih više nego što vam se čini da ih ovde ima. Drago mi je da vidim i one koji se ne vide, koji su večeras ostali u svojim kućama ili redakcijama da rade. Da vidim i one koji se verovatno plaše da dođu, ili jednostavno smatraju da ovo ne vredi ništa, ili su već zauzeli neku drugu stranu sa koje bezbedno posmatraju sve ovo što se dešava“, rekao je Miletić.

On je kazao da novnari moraju da se izbore za svoje zahteve, bez obzira na najavljeno raspisivanje izbora, i tako podstaknu i ostale građane da se oslobode straha i bore za svoja ugrožena prava.

„Ova vrsta protesta novinara treba ujedno da znači i neku vrstu ohrabrenja i nekim drugim građanima, bez obzira na ’njihov kod’, da li imaju ili nemaju srpski kod. Treba ih osloboditi straha, jer strah se najviše plaši straha. Zato treba ustati u odbranu svoje profesije da bi i drugi mogli da sutra ustanu u odbranu svoje profesije“, poručio je Miletić.

Na protestu je pročitan i proglas protiv zastrašivanja, progona i praćenja novinara i još jednom zatražena smena ministra odbrane Bratislava Gašića.

Zatraženo je i poštivanje autorskih prava fotoreportera i izraženo protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava.

Kragujevački fotoreporter Zoran Petrović je oštro osudio nameru diskreditovanja fotografije i pokušaj oduzimanja autorskog prava fotografima.

„Izbacivanje jedne vrste dela sa liste autorskih dela povući će za sobom nesagledive posledice po javnost i medijsku struku, ali i ozbiljno narušiti pravnu sigurnost i pravo na jednakost građana zagarantovanu ustavom", poručio je Petrović.

Novi Pazar: Ostaćemo uspravni

Protestu „Novinari ne kleče“ koji je održan u Pešačkoj zoni u Novom Pazaru pored novinara i medijskih poslenika prisustvovalo je oko 50 predstavnika nevladinog sektora i građana.

Protest u Novom Pazaru, foto: Amela Bajrović
Protest u Novom Pazaru, foto: Amela Bajrović

Na drugom protestu u Novom Pazaru, a četvrtom u Srbiji, pročitan je Proglas koji sadrži par novih zahteva, u odnosu na prošli, među kojima je poštivanje autorskih prava novinara i fotoreportera i protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Fotoreporter Samir Delić kaže da mu je neverovatno da neko želi da ukine autorsko delo na fotografiju.

“Moje dete ako napravi fotografiju, ono je njen autor, jer dva fotografa slikaju drugačije jedan isti kadar. Svaka fotografija nosi drugačiju emociju. Neverovatno je da neko kaže da je to rutinski posao, jer ima situacija kada godinu dana planiramo da bi došli do neke fotografije. Mislim da će državu mnogo više koštati ako prihvati imenu ovog zakona, nego ako ga odbije“, rekao je Delić.

Direktor televizije Sandžak Salahudin Fetić kaže za RSE da mnogi medije u Srbiji smatraju jakim i opasnim oružjem, do kojeg žele da dođu brojni politički, kriminalni i drugi moćnici, kako bi za sebe pribavili interes.

“Ovde smo i da javnosti kažemo da mi u Sandžaku dobro znamo šta znače medijski pritisci, pogotovu od onih koji su dužni da vas sačuvaju od njega. Želimo da poručimo da novinari u Sadžaku neće klečati, ostaće dostojanstveni i uspravni, bez obzira na posledice“, rekao je Fetić.

Okupljeni su još jednom tražili omogućavanje objektivnog i pravovremenog informisanja građana o svim pitanjima koja su za njih značajna, jer je to način da kontrolišu rad organa javne vlasti.

Čačak: Stanje sve gore

Sa gradskog trga u Čačku, dvadesetak okupljenih novinara upozorili su javnost je da su u dužem periodu izloženi najrazličitijim pritiscima i da se situacija, s tim u vezi, svakodnevno pogoršava. U obraćanju građanima, reporter RSE Vladimir Nikitović je istakao da se u proglasu ’’Novinari ne kleče’’ fokus sa ministra Bratislava Gašića ovoga puta pomerio na ministra policije Nebojšu Stefanovića.

"Zahtevamo od ministra Stefanovića da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara. Kako bi se afera u vezi sa praćenjem i prisluškivanjem novinara konačno razrešila, tražimo da tužilaštvo što pre ispita navode iz krivične prijave protiv Stefanovića", naveo je Nikitović.

Novinarka Bete Vesna Bjelić istakla je da novinari danas možda više nego ikada, jer je, kako je navela, tako stanje u društvu, moraju hrabro da pišu i govore o onome što znaju. Ona je naglasila da je ova vrsta protesnog okupljanja obaveza novinara u odbrani svoje profesije, jer se nalaze u veoma teškoj situaciji.

"Ona je jednako teška poslednjih 25 ili 30 ili 50 godina. Mislim da su sve vlade na ovim prostorima i svi političari na poziciji i u opoziciji stalno vršili pritisak na medije i novinare, jer Srbija još uvek nije formirana kao otvoreno, demokratsko i slobodno društvo. Sve dok se to ne dogodi mi ćemo stalno trpeti raznorazne pritiske, ucene, omalovažavanja, ali moramo tome da se suprodstavljamo u nadi da će se to zaista jednog trenutka makar malo promeniti", kaže Bjelićeva.

XS
SM
MD
LG