Dostupni linkovi

Pred protest novinara: Još šira lista zahteva


Novinari okupljeni u inicijativi „Novinari ne kleče“ ponovo će, po četvrti put, u ponedeljak uveče protestovati u više gradova Srbije. Od 19 sati okupiće se ispred Vlade Srbije u Beogradu, ali i na Trgu slobode u Novom Sadu, ispred Narodnog pozorišta u Nišu, kod Krsta u Kragujevcu, u pešačkoj zoni u Novom Pazaru, ispred Doma kulture u Čačku, ispred stare robne kuće u Šapcu, na Gradskom trgu u Kikindi, kod Rudarske česme u Lazarevcu, ispred zgrade opštine u Mladenovcu i ispred gradske skupštine u Vranju.

“Bez obzira što su protesti izazvani izjavom ministra odbrane Bratislava Gašića, ne samo da zahtev za njegovom smenom nije ispunjen nego je nastao čitav niz problema koji se tiču medijskih sloboda, te prava novinara i drugih medijskih radnika”, kaže za naš program predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović.

Medijska udruženja u protestu u međuvremenu su predložili novi proglas u kojem se ponavlja zahtev da Gašić bude smenjen, bez obzira na odluku da u Srbiji budu održani parlamentarni izbori. Međutim, shodno događajima koji su usledili nakon što je ministar odbrane uputio seksističku izjavu novinarki TV B92, lista zahteva je proširena:

“Zahtevamo od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da prestane sa neosnovanim pritužbama, takođe smo identifikovali i problem vezan za Zakon o autorskim i srodnim pravima koji se tiče autorskih prava fotoreportera. Tu je i čitav niz drugih problema kao što je recima pritisak na naše kolege u Pančevu u novoprivatizovanim medijima da se učlane u SNS, ukoliko žele da zadrže posao.”

Sejdinović napominje da novinarska udruženja usaglašavaju stavove i o drugim vidovima bunta, osim protesta. Dodaje da ohrabruje to što su se novinari oglasili posle dugog niza godina. “Novinari su ipak organizovano pokazali bunt što u čitavoj priči svakako jeste ohrabrujuće”.

Fotografi na konferenciji za medije
Fotografi na konferenciji za medije

Takođe, predstavnici nekoliko udruženja fotografa zatražili su od poslanika u Skupštini Srbije da ne usvoje predlog tumačenja Zakona o autorskim i srodnim pravima, po kome se elektronska fotografija posmatra kao rezultat fizičke radnje, a ne kao autorsko delo.

Predstavnik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić je rekao da se u ovom slučaju fotografi bore protiv degradacije profesije "koja je na jedan neverovatan način, ponovo na mala vrata ušla u Skupštinu Srbije".

"Moramo sa jedne strane biti mudri, a sa druge uporni i odlučni u ovoj akciji...poslanici, siguran sam, ne razumeju do kraja ovu problematiku, pa smo mi zbog toga i ovde da bismo ih informisali, kao i javnost u čijem interesu fotografije i radimo", rekao je Mančić.

Kako je istakao, usvajanje predloga tumačenja bilo bi štetno i po medije i po društvo.

"Fotografija u medijima služi da informiše, ukoliko devastiraju fotografe, a to je ono što se dešava već jako dugo i dugi niz godina traje, mi ćemo dobiti profesiju potpuno nezainteresovanih ljudi da informišu javnost na pravi i pravilan način", poručio je Mančić.

Srđan Ilić
Srđan Ilić

Predstavnik Udruženja fotoreportera Srbije Srđan Ilić je rekao da tržište novinske fotografije u ovom trenutku u Srbiji ne postoji i da bi usvajanjem predloga tumačenja došlo do potpunog "haosa".

"Eventualnim usvajanjam predloga tumačenja doći će do potpunog haosa zato što će svako moći da uzme šta hoće, ekskluzive više neće postojati, svi će krenuti da stavljaju votermark na svoj sadržaj. Jednostavno to nije dobro ni za javnost, ni za medije, ni za fotografe, nije dobro ni za koga", poručio je Ilić.

On je, zajedno sa ostalim učesnicima konferencije, apelovao na poslanike da se predlog tumačenja Zakona o autorskim i srodnim pravima ne usvoji.

* Pratićemo u toku dana i izveštavati o protestima novinara u Srbiji.

XS
SM
MD
LG