Dostupni linkovi

Mekalister: Razumemo Srbiju, ali je potrebno uvesti sankcije Rusiji


Međunarodna konferencija "Globalne strategije spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadnog Balkana", Beograd, 14. jul 2016.
Međunarodna konferencija "Globalne strategije spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadnog Balkana", Beograd, 14. jul 2016.

Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, mora progresivno da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i da primenjuje restriktivne mere gde god je to neophodno – poruka je izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvida Mekalistera koju je uputio u Beogradu, na prvom predstavljanju nove Globalne strategije spoljne i bezbednosne politike EU.

"Politiku proširenja bi trebalo ojačati", rekao je Mekalister, dodavši da veliki izazovi – kako spoljni poput pretnje terorizma ili problematičnog ponašanja Rusije, tako i unutrašnji, kao što je Brexit – ne bi trebalo da utiču na taj proces.

"Zemlje Zapadnog Balkana nemaju samo evropsku perspektivu, nego imaju evropsku budućnost", dodao je Mekalister.

Sa tom ocenom saglasna je Natali Toči, specijalna savetnica visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, koja je radila na izradi nove Globalne strategije EU.

Strategija, kako je rekla, EU i Zapadni Balkan vidi "na istom brodu".

Natali Toči
Natali Toči

"Na mnogo načina, Zapadni Balkan danas predstavlja 'strateško prednje dvorište' EU. Takav pragmatičan i realističan pristup, mora biti zasnovan na principima i zato Strategija ističe stroge, ali fer uslove", ocenjuje Toči.

Kada je o daljem evropskom putu Srbije reč, govoreći o pregovaračkom poglavlju 31, koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, izvestilac Dejvid Mekalister je Srbiji poručio da će, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, morati da progresivno usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU.

On je, istovremeno, podsetio da je Evropski parlament pozvao Srbiju da u tom smislu učini veće napore, uključujući i njen odnos prema Rusiji.

"Verujem da je time Evropski parlament pokušao da signalizira Srbiji da, kada je u pitanju nastavljanje dualnog pristupa Rusiji, mora da bude jasno da agresivno ponašanje Rusije ne može biti tolerisano. Istovremeno, moramo uzeti u obzir i tradicionalno jake ekonomske, društvene i kulturološke veze Srbije i Rusije. Siguran sam da ćete u momentu kada bude potrebno, usaglasiti bezbednosnu i spoljnu politiku. To je prijateljsko očekivanje", rekao je Mekalister.

Dačić: Ne možemo prijateljima da uvodimo sankcije

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da država ostaje privržena svom strateškom opredeljenju – članstvu u EU.

Ipak, kada je reč o usklađivanju politike u vezi Rusije, Dačić je, u nešto oštrijem tonu, ponovio da je to za Srbiju osetljivo pitanje.

Ivica Dačić, Dejvid Mekalister i Natali Toči
Ivica Dačić, Dejvid Mekalister i Natali Toči

"Ne možete od nas da očekujete da vi na međunarodnoj sceni budete prijatelji Kosova i da podržavate nešto protiv Srbije, a da mi prijateljima Srbije zatvorimo vrata, uvodimo sankcije i sve ostalo… To nije normalno. To ni jedna normalna zemlja na svetu ne bi uradila, pa neće ni Srbija", poručio je Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije je, u istom tonu, pozvao i na ispitivanje odgovornosti i opravdanosti bombardovanja SRJ 1999. godine, nakon britanske istrage o ratu u Iraku. Dejvid Mekalister ovaj predlog nije želeo da komentariše.

Što se odnosa sa Kosovom tiče, izvestilac Evropskog parlamenta je rekao da normalizacija odnosa Beograda i Prištine, na kojoj se insistira u procesu pristupanja Srbije EU, ne znači i zvanično priznanje nezavisnosti.

"Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je veoma bitna i zato smo Poglavlje 35 otvorili na samom početku pregovaračkog procesa, a to poglavlje će biti zatvoreno na kraju procesa", istakao je Mekalister.

Mekalister je rekao i da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU i da je otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće sedmice "odavno zasluženo".

Dejvid Mekalister
Dejvid Mekalister

On je dodao da razume da Hrvatska ima posebnu zabrinutost, koja je, kako je rekao, sada pokrivena, tako da može da se nastavi napred.

Šef srpske diplomatije je takođe potvrdio da će 18. jula u Briselu ta poglavlja biti otvorena i da su Srbija i Hrvatska, u Parizu postigle dogovor da nastave da rešavaju bilateralna pitanja, da probaju da gledaju u budućnost i da traže zajednički interes.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG