Dostupni linkovi

Srpske lista traži ocenu ustavnosti Zakona o Trepči


Radnici Trepče u Severnoj Mitrovici protestovali su protiv Zakona koji je usvojila Skupština Kosova
Radnici Trepče u Severnoj Mitrovici protestovali su protiv Zakona koji je usvojila Skupština Kosova

Deset poslanika Srpske liste obratilo se Ustavnom sudu Kosova sa zahtevom za ocenu ustavnosti usvojenog Zakona o Trepči.

Po rečima predsednika Srpske liste, poslanika Slavka Simića, usvajanjem ovog zakona prekršene su mnoge odredbe Ustava i Pravilnik o radu Skupštine.

On je kazao da usvajanjem Zakona o Trepči nisu ispoštovani vitalni interesi srpskog naroda, zakon nije razmotren u skupštinskom Odboru za zajednice i u Konsultativnom veću za zajednice. Sve to predstavlja, kako kaže, kršenje člana 58. Ustava Kosova koji se tiče manjinskih zajednica i prava srpskog naroda na Kosovu.

"Očekujemo da Ustavni sud bude krajnje profesionalan i nepristrasan kada je u pitanju naš zahtev, da ga razmotri i da sagleda sve navedene činjenice koje se tiču kršenja Ustava Kosova i da zakon proglasi neustavnim i da ga stavi van snage", kazao je Simić nakon podnošenja zahteva Ustavnom sudu.

On je dodao da je sada najvažnije da zbog podnošenja ovog zahteva zakon ne može da stupi na snagu, jer predsednik ne može da ga objavi u Službenom glasniku.

Međutim, prema Ustavu Kosova, dok god je procedura u postupku pred Ustavnim sudom sam sud može privremeno prekinuti primenu spornog postupka ili zakona dok ne donese odluku, ukoliko smatra da primena takvih spornih zakona može uzrokovati nepopravljivu štetu.

Zahtev neosnovan

To potvrđuje i profesor ustavnog prava Riza Smaka, koji u izjavi za RSE navodi da je na Ustavnom sudu da odluči da li će prekinuti proceduru stupanja na snagu Zakona o Trepči. Iako kaže da zakon nije kvalitetno odrađen, prilikom njegovog usvajanja nije bilo ustavnih prekršaja.

"Zahtev Srpske liste o oceni ustavnosti ovog zakona je neosnovan, bez argumenata, zato što nije prekršena nijedna odredba Ustava. Pitanje odbora, koji su pomoćni organi Skupštine... To se često dešava jer je Vlada vodi Skupštinu, a treba da je obrnuto. Neodgovorna je i ne priprema zakone kako treba", kaže Smaka.

Srpski predstavnici u Skupštini i Vladi Kosova zmrznuli su svoje učešće u radu tih institucija upravo zbog Zakona o Trepči koga je Skupština Kosova usvojila prošle nedelje.

O daljem učešću Simić kaže da će se najpre obaviti konsultacije unutar Srpske liste, sa Vladom Republike Srbije, ali i sa kosovskim institucijama i međunarodnim predstavnicima.

"Očekujemo niz konsultacija i da prevaziđemo ovaj novonastali izazov tako što pozivamo na odgovornost i međunarodne predstavnike i sve relevantne političke predstavnike ovde u Prištini da bi imali jedan širi konsenzus da se po pitanju Trepče ne bave oni koji jednostavno ne poznaju dovoljno ovu materiju i da se po pitanju Trepče insistira isključivo na razgovor a ne da se prejudiciraju prava i status i vlasništvo", kazao je Simić.

On je dodao da će se poslanici Srpske liste sledeće nedelje obratiti Ustavnom sudu i po pitanju usvojenog Zakona o strateškim investicijama u ponedeljak.

Iz Vlade Kosova su rekli da će ovaj zakon eliminisati barijere, olakšati birokratske procedure i povećati interes kod stranih investitora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG