Dostupni linkovi

Skupština Kosova i u drugom čitanju podržala Zakon o Trepči


Zasedanje Skupštine Kosova, Priština
Zasedanje Skupštine Kosova, Priština

Skupština Kosova usvojila je noćas i u drugom čitanju Nacrt zakona o metalurškom kombinatu Trepča kojim se predviđa 80 odsto vlasništva vlade u Prištini nad Trepčom i ulazak vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom.

Od 93 prisutna poslanika 79 je glasalo "za", 14 je bilo "uzdržano", dok niko nije bio "protiv". Poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu nakon usvajanja Nacrta zakona u prvom čitanju.

Posle usvajanja Nacrta zakona o "Trepči" u prvom čitanju sa 82 glasa "za" i 12 "uzdržanih", Skupština je nastavila sednicu posle ponoći jer, da bi zakon bio usvojen, mora da prođe i drugo čitanje.

Nastavak rasprave i drugo čitanje zakona bilo je zakazano za 20.30 časova, ali sednica je počela posle ponoći.

Čekalo se da o 20 amandmana na taj zakon raspravljaju odbori za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju.

Rudnik olova i cinka Trepča do sad je na osnovu odluke Posebne komore Vrhovnog suda bio pod moratorijum, a njime je upravljala kosovska Agencija za privatizaciju.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, iznoseći pred poslanicima detalje o tome kako bi Trepča trebalo da bude organizovana, potvrdio ranije navode srpskih predstavnika da će "Trepča Sever" biti - ugašena.

U Trepči Sever danas će se medijima obratiti generalni direktor Jovan Dimkić i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Republike Srbije Dušan Kozarev.

Mustafa: Zakon od posebne važnosti

Ranije je Isa Mustafa, predstavljajući pred poslanicima Skupštine Predlog zakona, rekao da "Trepča jeste i da će ostati imovina Kosova".

Mustafa je istakao da je Nacrt zakona o Trepči zakon koji je od posebne važnosti za Kosovo i pozvao poslanike da ga podrže.

Poslanik DSK, Muhamet Mustafa, kazao je da je reč o zakonu od posebnog značaja, jer on otvara put da Trepča postane atraktivna kompanija za ulaganja vlade i radnika.

Poslanica sale Beriša Šalja je rekla da restrukturiranje Trepče otvara vrata stranim investitorima.

Predsednik liste Srpska Slavko Simić naglasio je u Skupštini Kosova da su celokupna srpska zajednica koja živi na Kosovu, kao i parlamentarni predstavnici Srpske liste, duboko uvereni da će predloženi Nacrt zakona o Trepči, u čijoj izradi nije učestvovao ekspertski tim srpske zajednice, ugroziti u velikoj meri egzistencijalni opstanak radnika Trepče, pa i većinski srpsko stanovništvo koje živi u opštinama gde se nalaze najveća nalazišta ruda i minerala.

Simić je kazao da rešenje imovinsko pravnog statusa Kombinata Trepče treba isključivo tražiti u dogovoru i konsultaciji sa menadžmentom Trepče, predstavnicim srpske zajednice, odnosno lokalnim samoupravama na čijim teritorijama se nalazi najveći kapacitet Trepče, uključivanjem lokalnog i međunarodnog ekspertskog pravnog tima i "obavezno učešće delegiranih predstavnika Srpske liste u vladi i parlamentu".

Predloženi Nacrt zakona o Trepči će ugroziti egzistencijalni opstanak radnik: Slavko Simić
Predloženi Nacrt zakona o Trepči će ugroziti egzistencijalni opstanak radnik: Slavko Simić


Obraćajući se predsedniku vlade i kolegama poslanicima Slavko Simić je u ime 3.000 radnika Trepče preneo zahtev i poruku da se predloženi Nacrt zakona povuče i isključi iz procesa razmatranja i glasanja.

Poslanik kosovske opozicione partije Samopredeljenje Visar Imeri, koji je i predsednik partije, kritikovao je Nacrt zakona rekavši da njime Trepča neće ostati u vlasništvu Kosova. Navodi da je 20 posto akcija obmana za radnike, te da privatizacijom fabrika rudari ništa neće dobiti.

Šta predviđa ovo zakonsko rešenje?

Trepča, kao i sam grad u kojem se nalazi, Mitrovica, od rata je podeljen između južnog i severnog dela. Zbog nefunkcionisanja topionice olova na severu u Zvečanu, kao i cinka, u funkciji su samo proizvodni kapaciteti do faze koncentrata.

Na osnovu odluke Posebne komore Vrhovnog suda, poslednji rok za predaju plana o organizaciji Trepče je 1. novembar 2016, što je nateralo Vladu da pre tog datuma izradi zakon kako bi se Trepča spasila od likvidacije.

Cilj ovog zakona, kako stoji u njegovom nacrtu, jeste da se uspostavi zakonska infrastruktura radi održivog ekonomskog razvoja a kroz utiranje puta za investicije, povećanje vrednosti sredstava i unapređenje tehničko-tehnološkog kapitala kao preduslova za razvoj Trepče.

Zakon predviđa transformaciju poslovnih jedinica u Akcionarsko društvo Trepča AD, a one su Rudnici sa flotacijom Trepča-Stari Trg, Rudnici sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo, i Rudnici sa Floracijom Kopaonik i Leposavić.

Zakon predviđa da će Vlada Kosova biti vlasnik 80 posto akcija Trepče, dok će radnici u redovnom radnom odnosu biti vlasnici 20 posto akcija.

Prizor iz rudnika Trepča
Prizor iz rudnika Trepča


Zakon takođe definiše i pitanja mineralnih resursa, prenosa imovinskih prava i ljudskih resursa, statuta, registracije, upravljanja akcionarskim društvom i druga.

Navodi se i da svi radnici koji imaju redovni ugovor o radu, na dan stupanja na snagu zakona nastavljaju radni odnos u odgovarajućoj poslovnoj jedinici.

Trepčom AD upravljaju Nadzorni i Upravni odbor. Statut Trepče AD izrađuje Nadzorni odbor, a usvajaju ga akcionari.

U sastavu Trepče predviđa se i osnivanje dodatnih poslovnih jedinica, kao što su Metalurgija olova, Metalugrija cinka, i Hemijska industrija.

Trepča će, takođe, stvoriti mogućnosti za domaće i strane investiture u formi javno-privatnog partnerstva, direktnih privatnih investicija, zajedničkih investicija i izdavanja i prodaje akcija.

Albanski radnici Trepče smatraju da je usvajanje Zakona mogućnost razvoja, zato jer Trepča kao vlasnik mineralnih resursa može biti u interesu svih građana Kosova.

Međutim, oni sa severa Kosova iz redova srpske zajednice smatraju da ovaj zakon može da ugrozi proizvodnju i njihovo "pravo na rad i egzistenciju".

Oštro protivljenje opština na severu Kosova

Treći, najmasovniji protest, kojim su Srbi iskazali nezadovoljstvo povodom nacrta zakona o Trepči održan je danas na severu Kosova, u mestu Rudare, na magistralnom putu Priština – Leposavić. Put je bio blokiran više od tri sata.

Više hiljada Srba čije okupljanje nije sprečila ni jaka kiša okupilo se da iskaže nezadovoljstvo povodom predloga zakona vlade Kosova o budućnosti Trepče, po kojem bi vlada bila vlasnik 80 odsto imovine ovog kombinata.

Treći ujedno i najmasnovniji protest protiv donošenja Nacrta zakona o Trepči
Treći ujedno i najmasnovniji protest protiv donošenja Nacrta zakona o Trepči


Prethodno, u Zvečanu je održana vanredna sednica po hitnom postupku skupština četiri opštine sa severa Kosova. U jednoglasno usvojenim zaključcima izražava se oštro protivljenje predlogu nacrta zakona o Trepči i zaheva njegovo momentalno povlačenje iz procedure.

Vlasti u Prištini se pozivaju da o ovom pitanju razgovaraju sa menadžmentom Trepča Sever, kao i sa predstavnicima zaposlenih tj.sindikatom Trepče i kako navode pravim vlasnicima kombinata Trepča. Zaključeno je da će se svako donošenje odluke po pitanju pravnog statusa Trepče bez dogovora smatrati ništavnim i nesprovodivim na teritoriji četiri opštine na severu Kosova.

Direktor "Trepče" na severu Jovan Dimkić rekao je na sednici da je predlog kosovske vlade rađen na jednonacionalnom nivou, da nema studije izvodljivosti o reorganizacije "Trepče".

"Ovakva žurba ukazuje na loše namere Prištine", rekao je Dimkić i zatražio od međunarodne zajednice da se ovo pitanje odloži.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić pozvao je na jedinstvo Srba u vezi sa pitanjem o budućnosti "Trepče", istakavši da predlog zakona može da bude sproveden samo silom.

On je pozvao predlagače zakona da ga povuku, te da se o tome razgovara ne ulazeci u nove sukobe

"Svi treba da razmišljamo o budućnosti. Političkim odlukama ne gradi se ekonomski prosperitet. Još jednom pozivamo na razgovor i dogovor, a ne na preglasavanje", rekao je Marić.

Ljubomir Marić: Političkim odlukama ne gradi se ekonomski prosperitet
Ljubomir Marić: Političkim odlukama ne gradi se ekonomski prosperitet


Petar Petković, pomoćnik Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo, rekao je da je Vlada Republike Srbije apsolutno protiv nacrta zakona kojim se predviđa "ozakonjenje otimanja srpske imovine".

"Ovim nakaradnim zakonom se predviđa da naša srpska kompanija Trepča postane preduzeće prištinske vlade i da se uzurpira cela imovina Trepče", rekao je na protetsu Petković.

Kako kaže ne radi se samo o Trepči, već o celokupnoj srpskoj imovini, čija je vrednost preko 200 milijardi evra, a koju "Prištine hoće da otme".

Krajnji cilj Prištine je da otimanjem srpske imovine trajno ugrozi etničku strukturu u srpskim sredinama, apelujući da se zakon povuče iz skupštinske procedure.

"Ja danas ovde u ime Vlade Republike Srbije upućujem poruku mira i upućujem poziv da zajedno gradimo budućnost – i Srbi i Albanci. Ali, ako Priština neće našu ispruženu ruku, neka dobro zna, kao što ovde iza mene na najvišoj tački se nalazi srpska zastava koja se vijori na zvečanskoj tvrđavi, tako će se vijoriti dok je Srbije i srpskog naroda i na Trepčinom dimnjaku", rekao je Petković.

Na protest su govorili i gradonačelnici Severne Mitrovice i Gračanice, Goran Rakić i Vladeta Kostić, predsednik "Privremenog organa" Opštine Leposavić Zoran Todić, kao i predstavnik sindikata radnika.

Protesti se najavljuju i dalje, do ispunjenja zahteva.

Skupština Kosova će u poslepodnevnim satima razmotriti u prvom čitanju Zakon o metalurškom kombinatu Trepča, kojim bi ovaj kombinat trebalo da pređe pod upravu Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG