Dostupni linkovi

Kako do rješenja izraelsko-palestinskog sukoba?


Mahmud Abas i Benjamin Netanjahu na sahrani Šimona Peresa u Jerusalimu u septembru 2016.
Mahmud Abas i Benjamin Netanjahu na sahrani Šimona Peresa u Jerusalimu u septembru 2016.

Nakon prošlosedmičnog donošenja rezolucije UN-a kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, kada su SAD prvi put bile uzdržane, kraj ove sedmice obilježen je govorom američkog državnog sekretara Džona Kerija o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

On je u oproštajnom govoru u Stejt departmentu apelovao na Izraelce i Palestince da žive u dvije države na osnovu granica prije šestodnevnog rata 1967. godine i da Jerusalem bude glavni grad.

Državni sekretar SAD Džon Keri upozorio je da Izrael "ne može biti jevrejski, ni demokratski" ako odbaci rješenje o dvije države decenijskog sukoba sa palestinskim narodom.

Rješenje o dvije države je jedini način da se postigne pravedan i trajan mir: Džon Keri
Rješenje o dvije države je jedini način da se postigne pravedan i trajan mir: Džon Keri

Keri je rekao da u tom slučaju Izrael nikada neće imati mir s arapskim svijetom.

"Rješenje o dvije države je jedini način da se postigne pravedan i trajan mir, da se osigura budućnost Izraela kao jevrejske i demokratske zemlje. Sjedinjene Američke Države su zapravo glasale u UN-u u skladu sa našim vrijednostima, kao što su radile i ranije administracije", poručio je Keri.

Odmah nakon Kerijevog govora, reagovao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je kazao da je govor američkog državnog sekretara usmjeren protiv Izraela.

Netanjahu je kritikovao Kerija, rekavši da je "napao jedinu demokratiju na Bliskom istoku" dok teror bjesni i "Bliski istok je u plamenu".

Keri u svom govoru krivi Izrael, osuđujući našu politiku: Netanjahu
Keri u svom govoru krivi Izrael, osuđujući našu politiku: Netanjahu

Izraelski premijer je rekao i da je Izrael posvećen rješavanju nesporazuma sa Palestincima, ali samo kroz direktne pregovore.

"Govor je bio neuravnotežen kao i rezolucija protiv Izraela koja je usvojena na prošlosedmičnoj sjednici UN-a. Keri u svom govoru krivi Izrael, osuđujući našu politiku kojom se Jevrejima omogućava da žive u svojoj istorijskoj domovini", kazao je Netanjahu.

U odbranu Izraela se uključio i novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp.

"Mislim da je nepravedno ovo što se radi prema Izraelu. Postoji nešto što se događa i mislim da je vrlo nepošteno prema Izraelu”, kazao je Tramp.

Istovremeno, palestinski predsjednik Mahmud Abas izrazio je spremnost da obnovi mirovne pregovore s Izraelom ako ta zemlja obustavi izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

U prvom reagovanju na govor državnog sekretara SAD Džona Kerija o bliskoistočnoj politici Abas je najavio da je spreman na obnovu pregovora u određenom vremenskom okviru i na osnovu međunarodnog prava.

On je objasnio da bi to uključilo rezoluciju Vijeća sigurnosti UN, usvojenu prošle sedmice, kojom se izgradnja naselja proglašava ilegalnom.

Abas izrazio spremnost da obnovi mirovne pregovore s Izraelom ako ta zemlja obustavi izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali
Abas izrazio spremnost da obnovi mirovne pregovore s Izraelom ako ta zemlja obustavi izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

I francuski ministar vanjskih poslova Žan-Mark Ero pozdravio je govor državnog sekretara SAD Džona Kerija o miru na Bliskom Istoku.

Ero je rekao da je Kerijev govor "jasan, hrabar i posvećen" i da Francuska dijeli Kerijevu vjeru u rješenje sa dvije države, kojim se predviđa da Izrael i nova država Palestina "žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti".

Inače, Francuska je uputila inicijativu da se 15. januara u Parizu održi mirovna konferencija kojoj bi prisustvovali predstavnici oko 70 zemalja, imajući u vidu da direktni mirovni pregovori vođeni s prekidima više od dvije decenije, nisu doveli do cilja, stvaranja nezavisne Palestine.

Podsjetimo, krajem prošle sedmice UN su usvojile Rezoluciju kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države prvi put poslije nekoliko decenija bile uzdržane.

Za rezoluciju je glasalo 14 od 15 članova Vijeća sigurnosti UN, a SAD koje imaju pravo veta bile su uzdržane i tako omogućile da bude usvojena.

Zbog rezolucije, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela potvrdilo je da "smanjuje" nivo radnih veza s 12 članica Vijeća sigurnosti UN koje su glasale za nju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG