Dostupni linkovi

Netanjahu: Kerijev govor usmeren protiv Izraela


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je današnji govor američkog državnog sekretara Džona Kerija o rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba usmeren protiv Izraela.

"Isto kao i rezolucija koju je Keri podsticao u UN, njegov večerašnji govor je usmeren je protiv Izraela. Više od jednog sata Keri se bavio opsesivno (jevrejskim) naseljima i skoro nije dotakao izvor sukoba, palestinsko protivljenje postojanju jevrejske države u bilo kojim granicama," istakao je Netanjahu.

On je kritikovao Kerija, rekavši da je "napao jedinu demokratiju na Bliskom istoku" dok teror besni i "Bliski istok je u plamenu".

"Tokom svog jednočasovnog govora, Keri nije ukazao da je Izrael jedino mesto na Bliskom istoku gde hrišćani mogu da slave Božić", naveo je izraelski premijer.

Keri je u oproštajnom govoru u Stejt departmentu o Bliskom istoku naveo seriju principa za koje je rekao da bi mogli biti osnova budućeg mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca, uz moguće posredovanje SAD, prenela je agencija AP.

On je apelovao na Izraelce i Palestince da žive u dve države na osnovi granica iz 1967. godine pre šestodnevnog rata 1967. i da Jerusalim bude glavni grad te dve države, prenele su svetske agencije.

On je takodje govorio o mogućoj razmeni jednakih teritorija na osnovu dogovora.

Istaknuti izraelski opozicionar Jakov Pri je, za razliku od Netnjahuovog biroa, pozdravio Kerijev govor o politici na Bliskom istoku. Peri, bivši šef bezbednosne agencije Šin bet, rekao je da je govor bio "uravnotežen, zasnovan na realnosti i činjenicama", prenela je Asošijeted Pres (AP).

XS
SM
MD
LG