Dostupni linkovi

Inauguracija novog predsjednika SAD Donalda Trumpa


Pripreme za inauguraciju Donalda Trumpa
Pripreme za inauguraciju Donalda Trumpa

Njujorški multimilijarder Donald Trump danas (20. januar) će polaganjem zakletve na Capitolu postati 45. američki predsjednik. Svečana inauguracija tradicionalno je mirni prijenos ovlasti s jednog na drugog predsjednika.

Nakon zakletve će se prvi put obratiti američkoj i svjetskoj javnosti kao američki predsjednik. Govor bi trebao trajati dvadesetak minuta. U Washingtonu se očekuje između 800 i 900 tisuća ljudi, među kojima su pristalice Trumpa, ali i njegovi protivnici.

Sean Spicer, koji će preuzeti ulogu glasnogovornika Bijele kuće, ranije je najavio da će govor 45. predsjednika SAD biti vrlo osoban, te će sadržavati odrednice njegove vizije Sjedinjenih Država.

"Govoriće o tome što znači biti Amerikanac, sa kojim se izazovima suočavamo, posebno predstavnici srednje klase. Govoriće o obrazovanju, infrastrukturi i o našoj proizvodnoj bazi. Vjerujem da će to biti više filozofski dokument u kojem će on iznijeti viziju zemlje.“

Donald Trump – Od biznismena do predsjednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

Na svečanostima koje već traju u Washingtonu, Donald Trump je nakon koncerta pred spomenikom Lincolnu ponovio ono što je kazao na sam dan kada je izbaran – da naciju treba ujediniti kako bi Amerika ponovno postala velika. “Učinićemo ono što se nije uradilo za našu zemlju u protelih desetljeća i desetljeća. Biće promjena, to vam obećavam.”

I dok se stotine tisuća ljudi očekuje u Washingtonu kako bi proslavili Trumpovu pobjedu ili proteistirali, on se zahvalio milijunima koji su glasali za njega i omogućili mu izbor. “Nećete biti zaboravljeni. Vratićemo vam vaša radna mjesta.”

Trumpovi suradnici ističu da će njegovi prvi koraci u Bijeloj kući biti zamrzavnje zapošljavanja u administraciji, suspenzija pravila o reguliranju klimatskh promjena, povlačenje iz Trans-pacifičkog trgovačkog dogovora koje je inicirala Obamina administracija, ukidanje ograničenja iskopavanja ugljena i bušenja nafte, te prestanak financiranja “takozvanih svetih gradova” koji odbijaju uhapsiti ilegalne imigrante. Neke od ovih dekreta Trump bi trebao potpisati u nekoliko prvih sati na funkciji u Bijeloj kući.

Međunarodnu javnost posebno zanimaju Trumpovi potezi na globalnoj sceni. Više puta je najavio da želi otopljavanje odnosa sa Rusijom, koji su se pogoršali zbog ruske aneksije Krima, podrške separatistima u sukobu u istočnoj Ukrajini te zbog ruskog uključivanja u sirijski konflikt. Ruski premijer Dmitrij Medvedev kazao je kako se nada da će inauguracija Trumpa biti početak boljih veza sa Sjedinjenim Dražvama.

I dok Trump namjerava promjene izvesti vrlo brzo, ostaje otvoreno pitanje kako će ujediniti zemlju kada milijuni odbijaju njegov izbor.

Trećina demokarata u Kongresu planira izostati s inauguracije. Početkom tjedna Washington Post i ABC News su objavili istraživanje po kojem Trump ima podršku 40 posto građana, najnižu još od vremena Jimmya Cartera 1977. godine.

Protesti u New Yorku protiv Donalda Trumpa
Protesti u New Yorku protiv Donalda Trumpa


Inauguraciju prate i protesti. Održavaju se u nekoliko američkih gradova. U Washingtonu su mjere sigurnosti na najvišem nivou. Zapadno pročelje Capitola gdje će se polagati zakletva i gdje stižu i bivši predsjednici, predstavnici vlade i Kongresa, štitiće neprobojna stakla, a krovovima će patrolirati specijalci. FBI će imati radijacijske, kemijske i biološke detektore u tom području.

Centar Washingtona površine sedam četvornih kilometara bit će odsječen za promet vozilima, a svi koji će u zonu ulaziti pješice bit će pomno pregledani. Dopušteni su mobiteli i najmanje torbice.

Prema procjenama, inaguracija i prateći događaji će koštati oko 200 milijuna dolara.

Nakon inauguracije održavaju se razni balovi. Pod uvjetom da plate ulaznicu od tisuću i više dolara neki pojedinci mogu imati privilegiju da vide ples predsjedničkog para.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG