Dostupni linkovi

Hrvatska: Presuda neće bitno poremetiti odnose sa Srbijom


Sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu
Sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu

Kakva god presuda bila, nije za očekivati da će ona bitno poremetiti odnose dviju država, ocjenjuje se u Hrvatskoj pred sutrašnju presudu Međunarodnog suda pravde povodom hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije i srpske protutužbe.

Uz sve intenzivniju medijsku pripremu Hrvatska očekuje sutrašnje izricanje presude povodom hrvatske tužbe za genocid i srpske protutužbe. Podsjetimo, Hrvatska je pred 15 godina tužila Srbiju za genocid tvrdeći da su vlasti u Beogradu "izravno nadzirući aktivnosti svojih oružanih snaga, obavještajnih agenta, i različitih paravojnih skupina“ na teritoriju Hrvatske odgovorne zaetničko čišćenje hrvatskih građana, za ubijanje , mučenje i razaranje velikih razmjera. Hrvatska traži da joj Srbija isplati ratne reparacije. Iznos reparacija odredit će se naknadno. Srbija je odgovorila protutužbom.

Voditeljica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić Grotić ocijenila je da se po reakcijama može zaključiti da je njen tim učinio maksimum što je mogao, a sada je na sudu da donese odluku.

Sa srpske strane u više su navrata dolazile inicijative za odustajanje od tužbi, na što je Hrvatska odgovarala da je preduvjet za to ispunjavanje zahtjeva iz hrvatske tužbe, u prvom redu pomoć srpskih vlasti u rasvjetljavanju sudbina nestalih Hrvata iz 1991-1992. godine, međutim tu usprkos nekim najavama nije bilo bitnih pomaka.

Iako su mnogi upozoravali da su presude za genocid u Ruandi postavile izuzetno visoke kriterije za utvrđivanje genocida, što se vidjelo i na presudi povodom bosansko-hercegovačke tužbe protiv Srbije, izjave hrvatskih dužnosnika uz glavnu raspravu prošlog proljeća pobudile su izvjestan entuzijazam u javnosti da je izvjesna osuđujuća presuda protiv Srbije, međutim naš sugovornik, dugogodišnji dopisnik „Novog lista“ iz Haga Denis Romac taj entuzijazam ne dijeli.

„Ne može se prognozirati kakav će biti ishod – nezahvalno je – ali temeljem onoga što je međunarodni sud pravde odlučio u onom jedinom sličnom slučaju, dakle slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ja mislim da je razumnije pretpostaviti da će se pronaći neko srednje rješenje, gdje ni jedna ni druga država neće biti osuđene zbog genocida“, konstatira Romac.

Tada je hrvatska strana izrazila uvjerenje da će osuđujuća presuda Srbiji „objasniti svijetu što se zaista dogodilo.“ Također,tvrdilo se da bez suočavanja Srbije sa njenom prošlošću neće biti napretka u odnosima dviju država. Bude li odluka suda solomonska, kako je Romac najavljuje, suočavanje sa prošlošću i izgradnju dobrosusjedskih odnosa morati će obaviti dvije vlade, bez mogućnosti pozivanja na ovakvu ili onakvu osuđujuću presudu. Međutim, reakcija će biti i u tom slučaju, kaže naš sugovornik.

„Ta odluka koja će biti donesena vjerovatno će biti takva da neće izazvati potres kakav bi izazvala – recimo – odluka da je samo jedna strana odgovorna za genocid, međutim čini mi se da će i ova solomonska odluka vjerovatno imati protivnika i nezadovoljnika i na jednoj i na drugoj strani“, smatra Romac.

Više drugih analitičara također ne očekuje da će presuda bitno poremetiti odnose dviju država, ali ne žele špekulirati o sadržaju presude.

U izjavi za javni radio profesor Branko Caratan rekao je kako ova sudska presuda, kakva god bila, ne može biti povijesna ocjena.​ „Povijesna ocjena onoga što se događalo na ovim prostorima već je davno donesena i u javnosti postoji“, naglasio je. I upravo zbog toga vjeruje da neće puno utjecati na međuodnose Hrvatske i Srbije. “Eventualno će kratko utjecati, jer dugoročno gledano postoji interes za suradnju i politički i ekonomski s obje strane“, zaključuje Caratan.

I profesor Vlatko Cvrtila ne vjeruje da će presuda utjecati na promjenu odnosa. Po njegovoj ocjeni, u Srbiji nikad nije postojala niti postoji konstruktivna politika koja bi realno sagledala što se događalo posljednjih 25 godina i na taj način utjecala na poboljšanje odnosa. On očekuje da će biti teških verbalnih ispada, ali nužno neće ni poboljšati ili pogoršati odnose.

Saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac očekuje kako će sud po obje tužbe presuditi kako nije bilo genocida.

„Zločini jesu počinjeni, razaranja jesu počinjena, etnička čišćenja su počinjena, ali genocida na sreću nije bilo. Očekujem da će to potvrditi i sutrašnja presuda Međunarodnog suda pravde“, kazao je Pupovac.

Izricanje presude bit će izravno prenošeno na javnoj televiziji.

XS
SM
MD
LG