Dostupni linkovi

Jajinci kao nova Savamala?


Za ovu dramatizaciju i za cirkus odgovorna je navika ove vlasti da od svega napravi cirkus: Miloš Vasić
Za ovu dramatizaciju i za cirkus odgovorna je navika ove vlasti da od svega napravi cirkus: Miloš Vasić

Posle jednodnevnog odsustva premijera i otkazivanja svih njegovih obaveza održana je sednica Vlade Srbije kojom je predsedavao sam Aleksandar Vučić. Ta vest nadovezala se na niz informacija kojima su mediji zasuli javnost nakon pronalaska oružja u blizini njegove porodične kuće u beogradskom predgrađu Jajinci.

Činjenica o pronađenom oružju nije bezazlena, ali su niz događaja koji su usledili za posledicu imali nezabeležnu konfuziju, koja ne prestaje ni nakon što je sam Vučić naložio svojim ministrima i ljudima iz bezbednosnih službi da se javno ne oglašavaju o oružju pronađenom u Jajincima, a potom i u garaži na Novom Beogradu dok se istraga ne okonča.

Vlast, koja je mnogo puta do sada pokazala svoju visoku koncentrisanost na medije, i ovom izuzetno osetljivom slučaju prišla je više propagandno nego proceduralno.

"Za ovu dramatizaciju i za cirkus odgovorna je navika ove vlasti da od svega napravi cirkus, pa ako ga nema da ga izazove i sama", kaže novinar lista "Vreme", poznavalac bezbednosnih pitanja, Miloš Vasić.

"Pozdravljam premijerovu naredbu da prestane da se o tome priča u javnosti, ali problem je u tome što je ta premijerova naredba beznadežno zakasnela. To je trebalo da im naredi odmah i da se ne objavi ništa nego da se cela stvar radi drugačije, na pravi kriminalistički način", dodaje Vasić.

Premijerov potez je usledio kada je šteta već učinjena, izjavama pojednih ministara, ali i samog premijera koji je na konferenciji za medije izneo svoje impresije o slučaju "Jajinci".

Najdalje je otišao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. I ne zaustavlja se.

"Još jednom... nisam doveo u vezu predstavnike američke države, ambasadu ili ambasadora Skata sa neposrednom pretnjom predsedniku vlade Aleksandru Vučiću, ali sam istakao i ističem još jednom da stižu potpuno pogrešni signali od pojedinih pripadnika Ambasade SAD time što odlaze na proteste opozicije, time što u tome aktivno učestvuju, što na zabavama vređaju predsednika srpske vlade", rekao je Vulin.

Aleksandar Vulin: Stižu pogrešni signali od pojedinih pripadnika Ambasade SAD
Aleksandar Vulin: Stižu pogrešni signali od pojedinih pripadnika Ambasade SAD


Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića je saopštila da Vulin koristeći jedan ozbiljan događaj "bez bilo kakvog osećaja odgovornosti o onome što priča, napada građane sopstvene zemlje i predstavnike diplomatskih misija u Srbiji, zaboravljajući da on kao ministar ne može pričati kao privatno lice i da njegove izjave mogu biti protumačene samo kao zvanični stav zemlje koju predstavlja".

Ne treba gubiti iz vida i da je sam ministar policije Nebojša Stefanović iskoračio iz principa tajnosti istrage i obavestio da premijer strahuje da je meta bio njegov brat Andrej Vučić.

U međuvremenu se u štampi razrađuju raznorazni scenariji o napadu koji je bio planiran na premijera.

Napominjući da se ne treba šaliti sa pitanjem bezbednosti štićenih lica, profesor prava Bogoljub Milosavljević primećuje da je u ovom slučaju krajnje neuobičajena medijska dramatizacija i orkestracija.

"Da se od prvog trenutka previše o tome u medijima govori, iznosi se dosta nekih neproverenih stvari, na neki način sve te izjave idu u nekom pravcu da se dobije neki dramatski ili neki drugi efekat u biračkom telu i u javnosti", ocenjuje Milosavljević.

Premijer jeste poručio "mi smo ovde da brinemo o narodu, a ne da narod brine o nama", ali je nekako u raskoraku sa tim da je prvo obaveštena javnost o slučaju a onda započeta istraga.

Sagovornici RSE naglašavaju da za ovakve stvari postoje napisane procedure i da se zna kako se to radi.

"Trebalo je kada se otkrije tako nešto, to sačuvati u najužem krugu ljudi u tajnosti, postaviti okolo ljudske i elektronske zasede i čekati da vidimo hoće li neko da dođe po to. To je jedino što bi uradio svaki šef smene u svakoj stanici policije, a ne da se razviču na sva usta", kaže Vasić.

Policija izvršava uviđaj u šumi u beogradskom naselju Jajinci
Policija izvršava uviđaj u šumi u beogradskom naselju Jajinci


U zemlji u kojoj je ubijen premijer Zoran Đinđić svakako nema mesta za olako uzimanje ovakve informacije.

Na žalost, često javno potezanje navodnih pretnji ove vrste, treba podsetiti na slučaj "Borik" u Banjaluci, kada se za pronađeno oružje pogrešno podozrevalo da je bilo namenjeno za ugrožavanje bezbednosti tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, relativizovalo je u očima javnosti ideju da su pretnje stvarne.

Upravo zbog toga rasvetljavanje slučaja "Jajinci" postaje posebno bitno.

"Nismo sigurni uopšte da li je to oružje tamo odbačeno. Biljana Ivković (državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova) je u jednom od poslednjih zvaničnih pojavljivanja predstavnika vlasti na RTS-u (Radio-televizija Srbije) rekla da je ustanovljena veza između oružja nađenog u garaži na Novom Beogradu i tog oružja. Mi ne znamo koja je to i kakva veza, nije se išlo u detalje. Meni se to malo nelogično čini jer oružje nađeno u garaži nije kompatibilno sa municijom nađenom u jajinačkoj šumi, ali ne znam. Sada ćemo stvarno morati da sačekamo rezultat istrage, kao što je premijer zahtevao, ja se samo nadam da ta istraga neće trajati toliko dugo kao istraga oko Savamale", navodi Vasić.

Slučaj "Savamala" samo je jedan u nizu nerazjašnjenih skandala koje potresaju aktuelnu srpsku vlast. U opštem interesu je da makar slučaj "Jajinci" ne ostane nerasvetljen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG