Dostupni linkovi

Ambasador Skat bez reči o Vulinovim opužbama


Pitanje kakvi su stvarno odnosi između Beograda i Vašingtona, posebno dramatično se nameće tokom poslednjih dana, tokom kojih su visoki zvaničnici srpske vlasti izuzetno zaoštrili retoriku prema najvišim diplomatskim predstavnicima SAD u Srbiji.

Stvari su otišle toliko daleko da je američki ambasador Kajl Skat ostao bez reči nakon izjave Aleksandra Vulina, ministra za rad u Vladi Srbije, koji je rekao da su problemi sa eventualnim pokušajem atentata na premijera Aleksandra Vučića, počeli još u izbornoj noći kada je Kajl Skat navodno razgovarao sa opozicijom.

Vulin je tako doveo u vezu bezbednosnu pretnju po srpskog premijera, vezanu za otkriće oružja kod njegove porodične kuće, sa ambasadom SAD u Srbiji.

Podsetimo, Vulin je tu tešku optužbu izneo u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije (RTS).

"Izneću nešto što nije stav Vlade Srbije, niti sam imao priliku da razmenim mišljenja sa premijerom, ali pred Srbiju treba izneti istinu i izložiti činjenice. Slučaj Jajinci je počeo izborne noći, kad je došlo do upada u Republičku izbornu komisiju svih partija, pokušaja da se izmene izborni rezultati i njihov odlazak kod američkog ambasadora Kajla Skata", rekao je Vulin u emisiji "Upitnik".

Odgovarajući na pitanje novinara ambasador Kajl Skat je pokušao da diplomatski spusti tenzije:

"Video sam tu izjavu Vulina i jednostavno nemam reči, kako da odgovorim na to. Mislim da su previše bile izjave i bolje bi mi bilo da se malo više usredsredimo na činjenice u našim odnosima, a naši odnosi su dobri i u usponu, oni su korektni."

Vulin doveo u vezu bezbednosnu pretnju po srpskog premijera sa ambasadom SAD u Srbiji
Vulin doveo u vezu bezbednosnu pretnju po srpskog premijera sa ambasadom SAD u Srbiji


Istovremeno, ministar Vulin je kasnije danas izjavio da je Srbija zatražila pomoć SAD u rasvetljavanju pozadine pokušaja ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića ili njegovog brata.

Vulin je novinarima kazao da su Srbija i SAD dve prijateljske zemlje i da nije tražio polemiku sa američkim ambasadorom Kajlom Skatom niti je na bilo koji način povezivao SAD sa ugrožavanjem života premijera.

"Samo sam ukazao da službenici ambasade SAD ne treba da daju svojim ponašanjem pogrešne signale o kvalitetu odnosa naših država", rekao je Vulin.

Ocenio je da je nezamislivo da bi službenici ambasade Srbije u Vašingtonu u izbornoj noći u toj zemlji podržavali opoziciju, ili da se nalaze na zabavi gde se čuju najgore pogrde na račun SAD.

Montgomeri: Sramotna izjava Vulina

Ipak, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Vilijem Montgomeri kaže da je iznenađen time što je Aleksandar Vulin doveo u vezu aktuelnog američkog ambasadora Skata sa bezbednosnom pretnjom po premijera Vučića u kontekstu oružja pronađenog u blizini njegove porodične kuće.

"Mislim da je to totalno sramotna izjava i iznenađen sam da je ministar ove vlade tako nešto izjavio. Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, mi na Srbiju gledamo veoma pozitivno, smatramo je faktorom stabilnosti u ovom regionu i poslednje što bismo radili jeste da povećavamo nestabilnost u Srbiji. A povezivati našeg ambasadora sa takvim pokušajima zaista me vodi ka tome da se upitam zašto se to čini.

Sa naše strane Atlantika, iz Amerike gledano, odnosi sa Srbijom su dobri. Gledano odavde, međutim, i sudeći po izjavama poput ove i drugih sličnih, pitam se ko i zašto nastoji da upropasti naše odnose koji su pozitivni i postojani. Zaista to ne razumem."

Upitan smatra li da bi premijer Vučić trebalo da se distancira od Vulinove izjave, Montgomeri je rekao da ne želi da se meša u unutrašnje stvari u Srbiji:

"Ja ne želim da delim savete vašem premijeru, on će sam odlučiti šta mu je činiti. Želim samo da kažem da mi se čini da postoji organizovana kampanja u Srbiji, koju predvode neki pojedinci, da se naruše odnosi između Srbije i Sjedinjenih Država. Ne znam ko stoji iza toga niti zašto se to čini, ali to u meni zaista izaziva bes i sumnju", izjavio je za RSE Vilijem Montgomeri, nekadašnji ambasador u Srbiji.

Ministar Aleksandar Vulin nije, nažalost, usamljeni član Vlade koji izleće iz političkog bontona u izjavama adresiranim na američkog diplomatu i, uopšte, na zapadne zvaničnike.

Jednostavno nemam reči, kako da odgovorim: Kajl Skat
Jednostavno nemam reči, kako da odgovorim: Kajl Skat


Potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da ne može da razume "zašto je američkom ambasadoru potrebno da se tako brutalno meša u unutrašnje stvari Republike Srbije".

Sve to povodom toga što je ambasador SAD Kajl Skat u razgovoru za lokalni list pre nekoliko dana rekao da su protesti povodom rušenja u Savamali pitanje (ne)poverenja u institucije i Vladu. Ministar Stefanović, očigledno ne misli tako, pošto je rekao da proteste stimuliše "nešto drugo", o čemu Skat, dodao je Stefanović, "zna više od nas".

Ni sam Vučić poslednjih dana nije odoleo iskušenju da u odgovoru na novinarsko pitanje iznese ocenu o, kako se izrazio, tupavom humoru američkih marinaca. Navodno su neki od njih u američkoj ambasadi tokom Noći veštica, obučeni u fantomke, što je trebalo da bude aluzija na bespravno rušenje u beogradskoj Savamali, za šta je, uostalom, sam Vučić kao odgovorne označio vrh gradske vlasti, vređali srpskog premijera.

U čijem interesu vlast Srbije poslednjih dana zaoštrava odnose sa Sjedinjenim Državama i zapadnom međunarodnom zajednicom? Ako je premijer Vučić nedavno izjavio da je pojačan rad stranih obaveštajnih službi u Srbiji, i sa Istoka i sa Zapada, zašto pojedini ministri njegove vlade verbalno zaoštravaju odnose samo sa Zapadom?

Šta bi od Vučićeve izjave o "elementu inostranosti" kad je reč o grupi koja je pratila crnogorskog premijera? Sa koje strane je u Srbiju došao taj "element inostranosti" i zašto je ta priča tako naglo zamrla?

Rastuća teorija zavere uperena protiv američkog diplomate po mišljenju Ilije Vujačića, nekadašnjeg ambasadora Srbije u Vašingtonu, pokušaj je skretanja pažnje sa tvrdnje premijera o umešanosti "inostranog elementa" u događaje u Crnoj Gori:

"Mislim da smo se nagledali čitave serije događaja i da je na izvestan način cela ova priča samo magla za ono što se dešavalo u Crnoj Gori i za ono što je kasnije bilo izrečeno u premijerovom izlaganju o 'inostranom elementu' umešanosti u crnogorske događaje iz Srbije. Odjednom smo zaboravili celu tu priču i počeli da se bavimo sasvim drugom temom. Pravo da vam kažem, mislim da tu i leži suština dizanja ovolike buke oko nečega oko čega ne treba dizati buku", ocenjuje Vujačić, koji smatra da ovakvi ispadi, ipak, neće poremetiti odnose sa Sjedinjenim Državama koji su, kaže, korektni.

Da su odnosi između Beograda i Vašingtona dobri i da su u usponu ponovio je i sam ambasador Skat, dodavši da je cilj njegove vlade isti kao i cilj Vlade Srbije – brži rast i integracija Srbije u Evropsku uniju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG