Dostupni linkovi

Sve udaljenija istina o smrti Dade Vujasinović


Radoslava Dada Vujasinović
Radoslava Dada Vujasinović

Ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj zaključak je superveštačenja povreda koje su izazvale smrt novinarke Radislave Dade Vujasinović, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu nekoliko dana po dobijanju rezultata Forenzičkog instituta iz Haga.

Slučaj novinarke koja je ostala upamćena po svojim vernim reportažama iz ratnih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine početkom devedesetih, objavljivanjih u vreme u kom su ratnohuškački sadržaji dominirali u većini medija, Okružno tužilaštvo u Beogradu od 2009. godine inače tretira kao ubistvo i istraga se sprovodi u skladu sa tim.

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, izjavio je da očekuje da nadležni nastave istragu, jer smatra da u izveštaju pristiglom iz Haga nije utvrđen uzrok smrti.

Veran Matić
Veran Matić

“Ovo superveštačenje je donelo rezultate koji su maksimalno mogući u ovom trenutku, u odnosu na ono što su bile dileme do sada. U svakom slučaju istraga se nastavlja. Ona će u svakom slučaju biti sužena onoliko koliko ovi rezultati daju neke određene egzaktne podatke”, izjavio je Matić.

Vesna Mališić, novinarka, dugododišnja koleginica i prijateljica Dade Vujasinović, kaže za naš program da je postala još uverenija da se oni koji su odgovorni za njenu smrt nikada neće suočiti sa kaznom.

“Za mene kao nekoga ko je svedok i njenog života i događaja iz tog vremena, cela stvar je bila jasna aprila 1994. godine. Bilo mi je jasno da je Dada Vujasinović ubijena. Na žalost, moj utisak je, nemamo potvrdu, da je ova država htela da utvrdi šta se dogodilo sa Dadom Vujasinović uradila bi to odmah. Ne bi bilo potrebno ni prvo veštačenje, pa drugo veštačenje, pa treće veštačenje. Na kraju krajeva mi i ne znamo koji su sve dokazi tamo odneti. Nema sumnje da je ova država propustila da sama otkrije šta se dogodilo sa Dadom Vujasinović”, rekla nam je Mališić.

Naša sagovornica navodi da će i dalje ostati “velika senka iza koje će se skrivati svi koji oni koji su odgovorni”. “Više nemam nikakvih nada. Svako će braniti svoju istinu u zavisnosti od onoga kakav interes ima. Zapravo imam veliku tugu što će ljudi koji su odgovorni za njenu smrt, a uverena sam da postoje takvi ljudi, ostati nekažnjeni”, kazala nam je Mališić.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva aprila 1994. u stanu svojih roditelja u Novom Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se novinarka ubila iz lovačke puške, što je osporeno novim veštačanjem posle punih četrnaest godina, kada je i ukazano da je ubijena.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG