Dostupni linkovi

Ponovo pokrenuta istraga o ubistvu novinarke Duge


Serbia - Belgrade, Dada Vujasinovic (1964-1994) journalist, undated
Serbia - Belgrade, Dada Vujasinovic (1964-1994) journalist, undated
Šesnaest godina prošlo je od smrti beogradske novinarke Radislave Dade Vujasinović, ali taj slučaj i dalje je daleko od razrešenja. Uoči pomena novinarki nedeljnika "Duga", koji je održan na Novom groblju u Beogradu, ipak se pojavila nada da će se otkriti istina o njenom misterioznom stradanju, jer su iz policije stigle vesti o novim dokazima – koji govore da je ubijena.

Radislava Vujasinović, tridesetogodišnja novinarka Duge koja je bila poznata po izveštajima sa ratišta i pisanju o kriminalu u Srbiji, pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Novom Beogradu 8. aprila 1994. godine. Izveštaj policije tada je glasio da je izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške, ali porodica i kolege nikada nisu prihvatili zvaničnu verziju jer su odmah posumnjali da je ubijena.

I tako je slučaj praktično bio ad acta više od 15 godina, sve do januara 2009. kada je nadležno tužilaštvo u Beogradu policiji podnelo zahtev da prikupi dokaze o ovom događaju jer je veštačenje nezavisnog balističara, koje je završeno u maju 2008, pokazalo da je ubijena. Od stradanja Dade Vujasinović njeni roditelji žive u inostranstvu, u Berlinu. I ove godine došli su na pomen njihovoj kćerki, zahtevajući da se konačno otkrije i obelodani istina.

Radislav Vujasinović, otac ubijene novinarke, izjavio je za naš radio da je istraga ponovo pokrenuta, zahvaljući angažovanju dela novinara u Srbiji, i ocenio da će za rasvetljavanje tog slučaja biti potrebna jasna politička volja sadašnje vlasti:

"Apsolutno… Vrh Srbije se zaklinje u demokratiju, i više puta smo čuli razne ministre koji su izjavljivali da u Srbiji neće biti demokratije dok se ne otkriju ubice novinara. Prema tome, to je odgovor na sve. Ali, izgleda da se skoro ništa nije promenilo od vremena Slobodana Miloševića. Potrebna je politička volja, ali težište političke volje je u policiji. Jer ako policija sada u ovom popusti, to je završena priča."


Kao i kod ostalih nerazjašnjenih ubistava novinara, kao što su ona Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, pravosuđe i policija poručuju da je rad na tim slučajevima prioritet. Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, izjavio je dan pre 16. godišnjice smrti Dade Vujasinović da policija radi na tom predmetu:

"Obzirom da su se pojavili neki novi momenti, da se ne radi o samoubistvu nego da je u pitanju ubistvo, stigao nam je novi zahtev tužioca po kom i postupamo. Taj predmet nije zatvoren, on je i dalje otvoren za rad… i onog trenutka kada se budu stekli uslovi za bilo koje procesuiranje, sigurno da se o tome neće ćutati."


Zataškivanje


Dada Vujasinović pisala je o ratnim profiterima, zvučnim imenima mafije, i bavila se istraživanjem mnogih nerazjašnjenih ubistava devedesetih godina u Beogradu. Njen otac, Radislav Vujasinović, kaže za naš program da je odmah posle Dadine smrti bilo jasno da je u pitanju ubistvo, i da je to pokazao i obdukcioni zapisnik:

Naslovnica Dadine knjige
"Nadjena su dva čepa od patrona lovačke puške. A po izveštaju policije ona se ubila jednim patronom."

RSE: Šta Vi sumnjate, ko stoji iza Dadinog ubistva?

"Znate šta, iza Dadinog ubistva stoji tajna služba. Koja služba, ja to ne znam, ima ih više. Problem je kod policije jer ona nije radila. Prema tome, postoje imena i prezimena onih koji nisu radili svoj posao, koji su sve to zataškavali, i oni treba da odgovore zašto su to radili. Da li su to uradili iz neznanja, u šta sumnjam, ili iz nekih drugih razloga. A ne da sada neki govore da je prošlo dosta vremena, da ne znaju da li to može da se rasvetli, i ne znam šta sve ne..."


Kao mogući motiv njene likvidacije kolege iz novinarskog sveta pominjale su i to da je nameravala da obelodani osetljive informacije o sprezi ratnih vođa i Državne bezbednosti. Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, zatražila je brzo razrešenje ovog slučaja i ocenila da bi dokazi možda mogli biti u postojećim arhivama:

"Postoje razne dokumentacije po raznim tajnim službama u Srbiji. Nekada je to bio KOS, sada je to Vojno bezbednosna agencija, Državna bezbednost, Bezbednosno informativna agencija… Mi smo tražili da se upravo ti dokumenti dostave pravosudnom sistemu i NUNS-u, i uvereni smo da će ubistvo Dade Vujasinović biti na pravi način na sudu i dokazano."


Vreme će pokazati da li je moguće posle toliko godina konačno otkriti ubice Dade Vujasinović, a kao pozitivan pomak za sada je zabeleženo i to da je posle 16. godina na pomen novinarki Duge prvi put došao jedan predstavnik države. Bila je to Danica Nogo, iz Ministarstva kulture:

"Istina o ubistvu Dade Vujasinović potrebna je i sadašnjoj i budućoj generaciji novinara… i kao svedočanstvo, i kao opomena, da novinari ne stradaju zbog svojih reči."
XS
SM
MD
LG