Dostupni linkovi

Pronađeni dokazi koji bi mogli da rasvetle smrt Dade Vujasinović


Dada Vujasinović
Dada Vujasinović
Komisija za istraživanje ubistava novinara pronašla je delove puščane patrone kojom je ubijena novinarka Dada Vujasinović i taj dokaz, koji se vodio kao nestao, pridodat je materijalu za rasvetljavanje ovog slučaja, izjavio je za RSE predsednik Komisije Veran Matić.

Matić je rekao da su ti dokazi pronađeni prošle nedelje po zahtevu Komisije.

"To su dokazi koji su izgubljeni iz 1999. godine. To su delovi patrone od koje je izgubila život Dada Vujasinović, onda papirni delovi i delovi takozvane gramlije - to je ono što je prikupljeno posle ubistva 1994. godine i što je trebalo da se čuva u prostoru Kriminalističke policije. Međutim, od '99. nije postojalo saznanje gde se nalazi. Pronašli su ih policajci u prostorijama u kojima se inače čuvaju. Prema njihovom svedočenju, to je bilo zabačeno u nekom delu u kojem do sada nisu mogli da primete, da vide, i na taj način su sa većim brojem ljudi koji su tražili - uspeli da pronađu", kazao je Matić, dodavši da će dobiti izveštaj o tome na koji način se ovaj dokazni materijal zagubio i iz čega će pokušati da se zaključi da li je reč o nemaru ili nameri.

Smrt novinarke „Duge“ Dade Vujasinović prvobitna istraga okarakterisala je kao samoubistvo iz lovačke puške, a prvo sudsko veštačenje obeležile su mnoge nelogičnosti i kontroverze.

Pre dve godine nadležno Tužilaštvo ovaj slučaj prekvalifikovalo je u ubistvo.

Advokat Branislav Tapušković, koji je zastupao porodicu Dade Vujasinović, kaže da je sa svakim novim detaljem bliže rasvetljavanje ovog slučaja.

"U svakom slučaju, bilo je najvažnije, dok sam aktivno radio na tom predmetu, da se nalazima veštaka utvrdilo da su bila dva ispaljenja, a ne jedno, da su bila dva snopa sačme, tako da je to definitivno raspršilo svaku tezu o tome da je bilo samoubistvo. E sad, da li će to da se poveže sa tim i da li će ta čaura da pokaže pri istrazi u kom pravcu dalje treba da se ide - to je stvar koju treba policija da radi", naglasio je Tapušković.

Nedavno formirana Komisija za istraživanje ubistava novinara kontaktirala je Institut za bezbednost u Vizbadenu i američki FBI kako bi se uradila superveštačenja iz balistike i sudske medicine u predmetu Dade Vujasinović.

Veran Matić, kaže da od tih ekspertiza očekuje kredibilne nalaze koje više niko neće moći da osporava.

"Prvi su osporeni, rađeno je drugo veštačenje koje je dalo neke drugačije rezultate. To drugo veštačenje je rađeno bez ovih dokaza. Mislim da bi bilo jako važno da dobijemo nekoga ko je na svetskom nivou najjači u analizi ovakvih situacija kako bismo dobili najkredibilniji mogući rezultat", istakao je Matić.
XS
SM
MD
LG