Dostupni linkovi

Exit festival: Prodigy i Josipa za kraj


Josipa Lisac na ovogodišnjem Exit festivalu, 10. jul 2016. godine
Josipa Lisac na ovogodišnjem Exit festivalu, 10. jul 2016. godine

Na Petrovaradinskoj tvrđavi završen je ovogodišnji Exit festival. Posetioce poslednje noći zabavljali su, između ostalih, sastav The Prodigy i Josipa Lisac. U skladu sa tradicijom, deo posetilaca sada se seli na crnogorsko primorje, gde se na plaži Jaz u blizini Budve počinje morsko izdanje ovog festivala.

Festivalske kapije zatvorene su ujutro, a najistrajniji gosti su kraj Exita dočekali u Dance areni. Četvrtu noć obeležio je nastup benda The Prodigy. Ova engleska grupa bila je među onima koji su na svetsku muzičku scenu dovezli takozvani big beat muzički žanr u sklopu elektronske muzike.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

The Prodigy postoji više od 25 godina. Sa poslednjim albumom „The Day is My Enemy“, po šesti put uzastopno su se našli na prvom mestu britanske liste najprodavanijih albuma, što nijednom bendu, osim Beatlesima, nije pošlo za rukom.

U Srbiji su prvi put nastupili 1995. godine i bili su prvi veliki svetski bend koji je u Beograd došao uprkos sankcijama i zabrani sopstvene vlade.

Prema najavama iz benda, ova turneja i album će im biti poslednji pre nego što se povuku sa muzičke scene. The Prodigy do sada uspeo je da proda više od 25 miliona albuma širom sveta.

Završnu noć obeležio je i nastup regionalne zvede Josipe Lisac na Fusion bini. Hrvatska pop pevačica prvi put je pevala na Exitu na oduševljenje velikog broja posetilaca. Legendarna Josipa Lisac iza sebe ima četrdeset godina dugu karijeru koja je obeležila generacije u državama bivše Jugoslavije.

Josipa Lisac je na početku svog nastupa istakla da su organizatori dugo vodili razgovore o njenom nastupu, ali da je srećna što je ipak pozvana da peva na ovom festivalu.

"Dugo smo razgovarali o mom dolasku na Exit i drago mi je što sam večeras ovde", rekla je ona oduševljenoj publici.

U okviru šezdesetominutnog koncerta ona je otpevala svoje najveće hitove, kao što su "Živim po svome", "Gde Dunav ljubi nebo", zatim pesmu pod naslovom "O jednoj mladosti" i naravno hit uz koji je publika najviše plesala "Danas sam luda".

Dance arena ostaće zapamćena i po žurki koju je doneo disk džokej David Clarke. On važi za pravog predstavnika tehno scene, koji nastupa širom planete, producira neke od najuticajnijih remiksa i bavi se izučavanjem novih tehnologija. Iza sebe ima devet miks albuma i veliki broj remiksa.

Tim Exit festivala
Tim Exit festivala

Organizatori Exita kažu da su zadovolji rezultatima festivala. Član Exit tima, Sagor Mešković kaže da su ove godine imali mladu publiku.

"Ove godine smo primetili da je sastav publike mlađi. Samim tim i izvođači koji dolaze na Exit su u duhu nekih novih, svetskih trendova. Ono što je nama, našoj generaciji bilo aktuelno to njima danas ne predstvalja mnogo, što smo i mi sami prošli kad smo bili u tim godinama. I to je dobro, a Exit se prilagođava trendovima", konstatovao je on.

Jovan Simić iz Exit fondacije je najavio da ova organizacija pokreće akciju prikupljanja muzičkih rekvizita od izvođača koji će biti prodati na javnoj aukciji. Novac koji će na taj način prikupiti, biće doniran Dečijem onkološkom centru u Nišu.

"Krenuli smo u pojekat prikupljanja muzičkih svari od onih koji dolaze na Exit i na Sea Dance i od toga ćemo napraviti jednu globalnu aukciju. Znamo da širom sveta postoje ljudi koji su spremni da izdvoje novac za rekvizite. Taj novac doniraćemo na razvoj onkološkog centra za decu u Nišu, to će biti prvi fokus. Do sad smo uspeli da obezbedimo, na primer majicu disk džokeja Davida Guette sa njegovog nastupa, koju je i potpisao. Zatim, imamo palice bubnjara Motorheada, George Clinton poptisao je dve svoje majice", rekao je on.

Exit festival sada se seli u Crnu Goru, gde će pod imenom Sea Dance ugostiti veliki broj izvođača. Prema ranijim najavama sledeće godine on će dobiti i svoju istarsku uvertiru u Umagu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG