Dostupni linkovi

Politika odložila Montenegro Prajd


Montenegro Prajd u Podgorici 2014. godine
Montenegro Prajd u Podgorici 2014. godine

Ovogodišnji Montenegro prajd je odložen zbog „trenutne političko-partijske dinamike“, objasnio je organizator. Postavlja se pitanje kako LGBT zajednica doživljava politički ambijent u Crnoj Gori kada je to bio motiv za donošenje ovakve odluke i da li je bilo bilo kakvih pritisaka?

U obrazloženju odluke organizator Kvir Montenegro je naveo: “Ne želimo uticati, niti se miješati u trenutnu političko-partijsku dinamiku. Želimo osvojiti ulice za sve one koji su primorani da kriju svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet”. Predsjednik Danijel Kalezić za RSE kaže da nije bilo pritisaka da odlože Montenegro Prajd, već je samostalna procjena Organizacionog odbora da je „trenutno nepovoljan i nepogodan političko- partijski ambijent u Crnoj Gori“. Objašnjava i zašto:

„U centru, u fokusu dešavanja su neke druge stvari i mi smatramo da u takvom trenutnom ambijentu ono što Prajd treba da ima, da se glas LGBT zajednice adekvatno čuje i da stigne do svih, da to u ovom trenutku nije moguće uraditi na pravi način. Organizacioni odbor je, u skladu sa tim procjenama, jednostavno donio odluku da odgodi održavanje povorke. Povorka ponosa će se desiti u onom trenutku kada mi procjenimo da te zahtjeve LGBT zajednice možemo da pošaljemo prema svima: prema društvu, Vladi, prema opozicionim političkim partijama-jednostavno prema cijeloj javnosti. Jer pažnja javnosti treba da bude usmjerena naravno na Montenegro prajd ali i na neke druge teme li u ovom trenutku je sva ta pažnja usmjerena na te neke druge teme, na sve ovo što se događa ovuda, okolo.“

Na pitanje da li misli na proteste koji se održavaju u Podgorici, Kalezić odgovara: „Da, između ostalog.“

Podsjetimo, u Crnoj Gori su do sada održane tri povorke ponosa. Prva u Budvi u julu 2013. godine protekla je uz nasilje i nerede, a prvi Montenegro prajd održan u Podgorici na jesen iste godine je protekao bez fizičkih incidenata ali je pričinjena materijalna šteta. Prošlogodišnji skup u Podgorici uz neviđene mjere bezbjednosti protekao je bez incidenata. Ove godine, je u dva navrata Povorka ponosa zakazivana u Nikšiću, ali je oba puta otkazana zbog bezbjednosne procjene.

Dok LGBT zajednica, zbog nepovoljnog političo-partijskog ambijenta u Podgorici, donosi odluku o odlaganju četvrtog Montenegro prajda, stručnjaci za ljudska prava ocjenjuju daje Vlada Crne Gore zakazala, te da njene institucije nijesu učinile dovoljno na društvenom integrisanju LGBT zajednice. Aleksandar Saša Zeković u razgovoru za RSE kaže:

„Mislim na Vladu u cjelini. Jer, Vlada je uspostavila i posebnu svoju politiku što je izuzetno pohvalan i kvalitetan postupak i potez, ali implementacija te politike još uvijek nije na onom nivou koji očekuje, ne samo LGBT zajednica nego koju očekuje demokratsko društvo. Zadatak te politike je da se radi na društvenom prihvatanju LGBT osoba. Rezultati u tom polju su izuzetno slabi. Ne može se teret tog procesa prebaciti isključivo na LGBT zajednicu, policiju i pravosudne organe.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je u izvještaju o postupanju policije ali i ukupne krivično-pravne zaštite LGBT osoba saopštio da je tokom prošle i ove godine procesuirano devet slučajeva, tj. predmeta u kojima se kao svjedoci ili oštećeni pojavljuju pripadnici ove zajednice. Najstrožija kazna izrečena pred crnogorskim sudovima za nasilnike nad pripadnicima LGBT osoba glasi: tri mjeseca zatvora. Analizirajući ovaj izvještaj ali i kaznenu politiku sudova predsjednik Savjeta Aleksandar Zeković je između ostalog rekao:

„Nažalost, presude koje imamo u određenim situacijama, ja sada komentarišem samo one koje su pravosnažne, nažalost možda još uvijek ne šalju dovoljno snažnu poruku te zaštite. Pogotovo u ovom trenutku kada zaista postoje brojni izazovi, snažne teškoće u društvenom prihvatanju LGBT zajednice mislim da država i pravosudne institucije moraju biti mnogosnažnije i moraju mnogo efikasnije primjenjivati domaće i međunarodne standarde. To je preventivna uloga. Pogotovo u ovom trenutku je preventivna uloga i poruka svima onima koji bi se eventualno opredjelili za nasilje. Naročito u situacijama kada govorimo o rizičnim povorkama ponosa bilo to u Nikšiću, bilo u Podgorici, bilo u nekom trećem gradu.“

Ipak, četvrti Montenegro prajd će biti održan do kraja godine, tvrdi Danijel Kalezić, koji najavljuje razgovore sa svim političkim partijama u Crnoj Gori jer „očekuje njihovu podršku“.

„Zaista, očekujemo od svih partija i iz vlasti i iz opozicije da budu prisutni na ovogodišnjem Montenegro prajdu“, kazao je Kalezić.

XS
SM
MD
LG