Dostupni linkovi

Poplave u Srbiji: Poginule tri osobe, a dve se vode kao nestale


Prizor iz Obrenovca, 16. maj, ustupljene fotografije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije
Prizor iz Obrenovca, 16. maj, ustupljene fotografije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije
Na teritoriji Srbije do sada je zbog poplava evakuisano 6.175 ljudi, prema poslednjem izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslava, povređeno je 20 ljudi, a jedna osoba vodi se kao nestala. Bujice su odnele tri života, bez struje je više od 300.000 domaćinstava, a akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima, pri čemu su angažovane policija, vojska i vatrogasno spasilačke ekipe. Saobraćaj je obustavljen na putevima širom zemlje.

U petak ujutro najteže je u Obrenovcu.

Najkritičnije je u Obrenovcu gde je voda poplavila centar grada, a ima indicija da je jedna starija osoba nestala, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Na teritoriji Beograda ukupno je evakuisano 147 lica.

U Bajinoj Bašti klizišta su odnela 11 kuća, a klizišta i odroni su prisutni na mnogim putnim pravcima i u velikom broju mesnih zajednica.

Situacija na području opštine Ub je kritična, ugroženo je naselje Ub i 18 sela, sa 4.000 domaćinstava.

Poplavljena sela na Gledićkim planinama
Poplavljena sela na Gledićkim planinama
Nabujale planinske reke sa Gledićkih planina, odnele su svih 17 seoskih mostova i delove puta prema Kraljevu i tako od ostalog sveta odsekla na desetine domaćinstava u selu Glediću sa oko 300 stanovnika. Pored Gledića bujice su nanele veliku štetu i selima Godačica, Ravanica i Leševo, nizvodno prema Zapadnoj Moravi, koja su takođe potpuno poplavljena.

Gledić, Godačica, Ravanica i Leševo, na jugozapadnom delu Gledićkih planina, su od juče bez struje i telefonskih veza, a u lokalnim prodavnicama ponestaje flaširane vode. Nastava u seoskim školama je prekinuta i đaci neće imati nastavu dok se situacija potpuno ne stabilizuje.

U Osečini je evakuisano 70 osoba, ugroženo je 500 kuća i pojavljuje se veliki broj klizišta. Oko 500 građana evakuisano je iz Lajkovca i svi su zbrinuti. Pričinjena je ogromna materijalna šteta. Put za Valjevo je neprohodan, kao i put prema Ibarskoj magistrali.

U opštini Ljig, zbog iskakanja glavnog trafoa, nema struje. Evakuisano je preko 60 osoba. U gradu Valjevu situacija polako se stabilizuje, a vodostaj reke Kolubare u blagom je opadanju.

Dvanaest osoba evakuisano je u Mionici, u kojoj je ugroženo 600 domaćinstava. Ljubovija je bez telefonskih veza, a oko 500 domaćinstava je ostalo bez struje.
Reka Crnica poplavila je deo sela Glavica sa oko 60 kuća sa oko 300 stanovnika. U mestu Rekovac ugroženo preko 100 domaćinstava, više stotina hektara oranica je poplavljeno. U prekidu je 500 metara puta Jagodina Rekovac, evakuisano je devet osoba.

Na teritoriji grada Čačka ugroženo je i poplavljeno 200 domaćinstava, a evakuisano je 160 stanovnika, dok je u Gornjem Milanovcu ugroženo 66 domaćinstava sa 230 stanovnika. Preko 100 domaćinstava evakuisano je u prigradskim naseljima Krajeva sa oko 300 osoba, a pod vodom je više od 600 domaćinstava. Nivo vode i dalje raste.

„Ovako se nešto nikada nije desilo u istoriji Srbije. To nije ono ’jedanput u 100 godina’, nikada se nije desilo“, rekao je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o vodenoj stihiji koja je izazvala probleme u čitavoj zemlji.

Muka sa poplavama ima i okolina Beograda. U Velikom Polju, nadomak opštine Obrenovac, reka Kolubara preliva branu. „Preliva u nekon segmentu Velikog Polja... Borimo se protiv tog prelivanja“, rekao je za RSE predsednik te gradske opštine Miroslav Čučković. U toku su evakuacije tamošnjeg stanovništva.

U čačanskom kraju, najkritičnije je u Preljinskoj Baluzi, gde je nabujala Čemernica probila zaštitne nasipe. Poplavljeno je više stotina kuća, a građani nisu uspeli da iznesu ni ono najosnovnije.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link

Telefonski brojevi za pomoć

Telefonski brojevi za pomoć
Ukoliko im je potrebna pomoć zbog poplava ili za slučaj nužne evakuacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je tri telefonske linije na koje se građani mogu obratiti nadležnima: 011/2741-157, 2289 208, 282-943, 2282-944 i 2282 910. U MUP-u preciziraju da ove linije treba koristiti isključivo za evakuaciju i pomoć ugroženim građanima, ne za dobijanje informacija. U Ministarstvu unutrašnjih poslova formiran je kol - centar preko koga svi koji žele da pruže pomoć u vanrednoj situaciji mogu da dobiju informacije. Brojevi su: 011 / 312 0741, 312 0739, 312 9939, 312 0742 i 312 0646.
U Čačak su upućeni i helikopteri, koji sapašavaju građane čije su kuće okružene dubokom vodom i do kojih se ni, na koji drugi način ne može stići, sem iz vazduha. Oni koji zbog poplava moraju da napuste svoje domove, smeštaju se u dva prihvatna centra na teritoriji grada. „Ma ima gde da se prenoći, to nije nikad sporno i ima da se jede za sedem dana, ali šta ćemo posle“, rekao nam je međutim jedan meštanin okoline Čačka

Situacija na području Kolubarskog okruga je iz sata u sat sve kritičnija, a najteže je u gradu Valjevu i u opštini Osečina. Načelnik centra za vandredne situacije tog okruga, Milan Mihajlović, rekao nam je da u Valjevu reka Kolubara beleži najveći vodostaj do sada, ali da su vandrednim merama odbrane od poplava uspeli da je održe u koritu. „Angažovali smo sve resurse – i ljudske i materijane, koje grad Valjevo ima i za sada odolevamo. Dalji razvoj situacije zavisi od količine novih padavina. Na ulazu i izlazu iz Valjeva smo evakuisali dva naselja, međutim uspeli smo da zadržimo vodu u koritu reke tako da novih evakuacija, osim pojedinačnih, nije bilo. U području Osečine je krajnje kritična situacija. Reka Jadar se sa svojim pritokama izlila i nanela katastrofalne posledice na tom području“, rekao je Mihajlović.

FOTOGALERIJA: Poplave u Opštini Kraljevo

Takođe, iz Kazneno-popravnog doma i Istražnog zatvora u Valjevu evakuisan je deo zatvorenika. Ministar pravde Nikola Selaković, rekao je da su oni prebačeni u Okružni zatvor u Beogradu. „Na žalost, zbog zatvorenosti puteva više nikakvu evakuaciju ne možemo da izvršimo. Teški osuđenici u prebačeni na prvi sprat. Održavamo stanje bezbednosti. Ono što je veliki problem jeste da je jedna mala reka, Obnica, nabujala i odnela dva ogradna zida. Dakle sistem obezbeđenja je tu ugrožena, ali se dobro drži. Na mostu kojim se prelazi preko reke za sam ulaz u zatvor, od noćas je direktor uprave sa svojim saradnicima. Oni malte ne ručno čiste sve što bi naišlo da ugrozi most, inače reka može da ga odnese. I najveći problem nam je što su nam sva marička vozila apsolutno nedostupna“, rekao je Selaković

U opštini Kraljevo, nabujala Gledićka reka odnela je 17 mostova u selima Gledić, Godačica, Ravanica i Leševo. Sva četiri sela su bez struje i vode, a u prekidu su i telefonske veze.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Direktan link

Zlatiborski okrug ugrožavaju tri reke - Skrapež, Moravica i Đetinja. Ceo kraj je pod vodom, oko 300 kuća je poplavljeno, evakuisano 20 meštana. Saobraćaj jeotežan na magistrali Požega – Užice. Najteže je u Požegi, gde gotovo ništa ne funkcioniše. Tako je, na primer, bilo nemoguće prići požeškom Domu zdravlja, gde je voda dostigla visinu od jednog metra, kaže direktorka Vera Matović.

„Voda je „opasala“ zgradu Doma zdravlja. Svu opremu koja se nalazi na prvom nivou hitne pomoći, preselili smo na drugi sprat, hitnu pomoć, dečje odeljenje i „kućnu negu“ smo preselili u fiskulturnu salu škole „Emilija Ostojić“, gde smo napravili punktove za pružanje neophodne medicinske pomoći. Sve druge poslove ovaj Dom zdravlja mora da odgodi dok se stabilizuje situacija i ne „povuče“ voda“, kaže Matović.

FOTOGALERIJA: Poplave u Požegi i Užicu


Kritično je bilo i u selu Junkovac u opštini Lazarevac, gde je bujica zarobila dvadesetoro ljudi. Oni su, nakon što ih je Žandarmerija izvukla iz kuća, grupisani na krovu najvišeg objekta, a potom je po njih došao helikopter.

Inače, zbog izlivanja reka i odrona, blokirani su putevi širom Srbije, a u prekidu je i saobraćaj na prugama Beograd -Bar i Beograd - Niš. Takođe, oko 100.000 domaćinstava je bez struje, koja se u nekim delovima preventivno isključuje. Nastave nema u oko 400 škola u Srbiji, od kojih je većina u Beogradu i Valjevu.

Vojska je angažovala više od 400 pripadnika, kao i helikoptere, motorna vozila, čamce, pumpe i cisterne za vodu, da pomogne građanima u poplavljenim područjima.
XS
SM
MD
LG