Jedna izložba, jedanaest žena i priče o nadilaženju ratnih trauma

Fikra Mahmutović iz Tuzle jedna je od 11 žena koje su sudjelovale u izložbi "Žive smo". 

Fotografije je načinila njemačka fotografkinja Cornelija Suhan, a organizator je Udruženje Snaga žene iz Tuzle.

Izložba "Žive smo" otvorena je u sarajevskoj Vijećnici 8. decembra 2020. 

Jedna od žena koja je sudjelovala u izložbi je i Persa Gujić. Za nju je najvažnije međusobno povjerenje i razumijevanje između žena. 

Mejra Đogaz iz Srebrenice kaže uvijek se željela vratiti na svoje ognjište. 

Na jednoj od fotografija je Gordana Heleta iz Višegrada. “Priče koje su na panelima su istinite, nemontirane i rečeno je ono zaista što se jeste dogodilo a to nam ustvari svima može biti pouk za budućnost”, kazala je na otvaranju izložbe predsjednica Udruženja Snaga žene Branka Antić-Štauber.

Emina Dedić iz Tuzle jedna je od 11 žena koje poručuju "Žive smo". 

Marinka Lešić poručuje da je i nakon svega snažna žena. 

Na izložbi je i fotografija Željke Lešić iz Vareša. Mnoge od žena kažu da im je Udruženje Snaga žene mnogo pomoglo u prevazilaženju traume. 

Hajreta Pašić iz Diviča "želi sanjati da živi". 

Izložba je dosad prikazana u Beogradu, Zagrebu i još šest gradova u BiH.

Fotoizložba je zajednički rad s Cornelijom Suhan, njemačkom fotografkinjom koja je ujedno i direktorica njemačke NVO Vive Žene Dortmund. Već 20 godina Snaga žene Tuzla i Vive Dortmund zajednički rade i razvijaju različite programe kako bi podržali žene u BiH i pratili proces ozdravljenja različitih trauma.

Predsjednica Udruženja Snaga žene Branka Antić Štauber je rekla da se izložbom želi izazvati suosjećanje prema žrtvama kojima je potrebna psihološka pomoć i socijalizacija, ukazati na probleme u izgradnji postkonfliktnog društvu i na nužnost progona počinitelja kaznenih djela.