Zbog ubistva sarajevskih policajaca saslušano 300 svjedoka 

Mjesto nesreće, Alipašino Polje, Sarajevo, 26. oktobar 2018.

Tokom istrage zbog ubistva dva policajca iz Sarajeva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića do sada je saslušano i ispitano 300 osoba navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

"Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba. Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine", navodi se u zajedničkom saopćenju Uprave policije i Tužilaštva.

Dvije institucije nisu se do sada oglašavale o toku istrage.

Sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila.

Pročitajte i ovo: Sarajevo: Oproštaj od ubijenih policajaca

Zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom dvojice sarajevskih policajaca jednomjesečni pritvor je 30. oktobra 2018. određen Srećku Trifkoviću.

Trifković je dio grupe od 24 osobe protiv kojih se vodi proces u predmetu "Volan" u Sudu BiH. Riječ je o organizovanoj grupi koja se dovodi u vezu s teškim krađama vozila.

Također, u saopštenju se navodi da je poligrafski testirano 39 osoba i izuzeto oko 100 videonadzora koji su vještačeni.

"Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom ostvarena saradnja s osam država i to SAD-om, Kanadom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Slovenijom, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS", stoji u saopštenju.