Zaposleni u pravosuđu u RS nastavljaju štrajk

Štrajk u zgradi Osnovnog suda u Banjoj Luci

Štrajk zaposlenih u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj nastavlja se i iduće sedmice. Tako je odlučeno na sjednici granskog Sindikata pravosudja RS održanoj u nedjelju uz najavu da će se raditi na omasovljavanju i radikalizaciji štrajka dok se ne ispune sindikalni zahtjevi.

Predsjednik tog sindikata Siniša Petrović tvrdi da trenutno u pravosudju štrajkuje oko 70 procenata zaposlenih te da podaci sa terena govore da se sve više radnika priključuje štrajku

“Odlučno demantujemo navode Ministarstva pravde Republike Srpske o broju radnika koji su u štrajku. Štrajkuje trenutno 27 pravosudnih institucija i to je pravi podatak. Ključni razlozi za štrajk su to što je Vlada prekršila odluku o najnižoj plati u RS koja iznosi 370 KM, a u pravosudju to ne važi već iznosi 313 KM . Tu platu primaju radnici čak sa srednjom stručnom spremom uz važnu napomenu da u platu zaposlenog pravosudnim institucijama ulaze topli obrok I regres. Time ne stoji tvrdnja iz vlade da plate u pravosuđu treba uskladiti sa realnim sektorom. Tražimo vraćanje prvog smanjenja plata od deset posto iz 2010. godine. I tražimo vraćanje drugog smanjenja plata od deset i više posto u 2013. godini” – naveo je Petrović

Prema njegovim riječima, došlo je do neuspjeha štrajka u pojedinim kazneno-popravnim zavodima došlo jer pojedini poslodavci nisu željeli donijeti rješenje o minimumu procesa rada, čime su prekršili Zakon o štrajku.

Dok pravosuđe ne odustaje, sindikati unutrašnjih poslova, uprave i obrazovanja, nauke i kulture stavili su 23. januara moratorijum na štrajk u Republici Srpskoj.

Predsjednici ta tri sindikata Duško Jandrić, Tomislav Vrhovac i Stevan Milić ponudili su i ostavke zbog neuspjeha štrajka. Neznatan broj radnika je štrajkovalo, što se najviše pripisuje efikasnom sistemu pritiska vlasti da spriječe obustave rada. Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić kaže da je sa kolegama ostavku ponudio iz moralnih razloga zbog nezadovoljstva ishodom štrajka. Ostavke su odbijene jer im svakako mandati ističu za par mjeseci.