Zagreb spreman za Zagrebdox

  • Ankica Barbir-Mladinović

Fotografije: zoomzg

Na šestom Zagrebdoxu, najvećem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u regiji ove će godine biti prikazano 140 dokumentaraca iz cijeloga svijeta, među njima čak 40 iz same Hrvatske, ali i popriličan broj iz ostalih država regije, najviše iz Srbije, zatim Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Austrije.

Kineski dokumentarac "Last train home" ili Zadnji vlak, (Lixin Fan) o surovom životu kineskih migranata, pobjednik na IDFA-e najvećeg festivala dokumentarnog filma u svijetu, švicarski "Zvuk insekata" (Peter Liechti) mješavina dokumentarnog i igranog o čovjeku koji je odlučio prestati jesti, ili poljski Chemo (Pawel Lozinski), o životu s kemoterapijom, samo su neki od najnagrađivanijih svjetskih dokumentaraca u službenoj međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa -ističe osnivač i direktor Festivala, profesor Nenad Puhovski:

„U međunarodnoj konkurenciji je 41 film iz cijeloga svijeta, a u regionalnoj, naravno, i desetak hrvatskih autora. Sveukupno od 140 i nešto filmova, preko 40 filmova su hrvatski filmovi, od autora srednjih godina kao što je Miroslav Mikuljan, pa do posve mladih autora kao što su Irena Škorić ili Lana Šarić. U nizu programa, u regionalnoj konkurenciji, u 'Glazbenom Globusu', u 'Kontroverznom Doxu' u Factum dokumentarcima, u filmovima s Akademije, Hrvatska ima 15-tak filmova koji su zaista svjetske premijere na ovom festivalu“, kaže Puhovski.

Među 24 filma u službenoj regionalnoj konkurenciji su i filmovi "Ostanica" Rajne Radosavljević iz Bosne i Hercegovine, slovenski Šentilj-prijelaz kojeg više nema Matijaža Ivanišina i "Selo bez žena", Srđana Šarenca, Srbija.
Nenad Puhovski

“ I to je jedna od svjetskih premijera koju imamo na ovom festivalu,“ kaže Puhovski.

"Kontroverzni Dox jedan je od programa kojeg gledatelji na ZagrebDoxu jako vole," nastavlja Puhovski. "Ove godine bih istakao „Anatomiju mržnje' (Mike Ramsdell, SAD, Irak, Izrael, Palestina) film koji se bavi analizom kako sve religije na svijetu imaju u sebi, na neki način i element mržnje, riječ je naravno o vodećim religijama, na koji način te religije međusobno i prema onima drugima izražavaju tu svoju mržnju, to je tema tog filma.“

U sklopu Dox Događanja premijerno će biti prikazano i "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest" Željka Mirkovića s Miljenkom Jergovićem, dokumentaraca o Severininom koncertu u Beogradu i glazbeni dokumentarac o Bajagi, jednom od najpopularnijih rock izvođača u bivšoj Jugoslaviji.

Tu je i duhovita priča iz Australije u programu Hapy Doxa "Spašavanje rijetkih kokoši".

U Dox Događanjima se, pojašnjava Puhovski, nastoji omogućiti dodatni prostor autorima iz Hrvatske i regije:

„Zato ZagrebDox još uvijek, u službenoj konkurenciji, ima i međunarodnu i regionalnu konkurenciju. Smatramo, naravno, da su produkcijski uvjeti u regiji takvi da još uvijek trebamo raditi neku vrstu odvojene selekcije, možda koji puta upotrijebiti i blaže kriterije da bismo pokazali što više filmova i što više poduprli dokumentarnu produkciju u regiji.“

Novost je i program "Stanje stvari" dokumentarne priče o svijetu u kojem živimo kao i program 'Y(o)u nostalgija, s 12 epizoda serije "Robna kuća" Igora Stoimenova.

U popratnim programima ZagrebDoxa bit će i dvije retrospektive, "Suvremeni njemački dox" i "Hrvatski Autodox", a autorska večer ove je godine posvećena, nedavno preminulom, hrvatskom filmskom velikanu Anti Babaji.