Ko je ko u Briselu

Jean-Claude Juncker, Luksemburg, predsjednik: Bivši dugogodišnji luksemburški premijer i predsjednik Eurogrupe koja nadgleda eurozonu. Jedan je od tvoraca zajedničke europske valute. Neki ga optužuju da je prevelik federalista.
 

Frans Timmermans, Nizozemska, prvi potpredsjednik: Možda najpoznatiji po svom emocionalnom govoru u UN-u koji je rezultirao jakim sankcijama protiv Rusije nakon obaranja malezijskog aviona MH17. Bivši nizozemski ministar vanjskih poslova bio je u utrci da postane predstavnik EU za vanjsku politiku, ali sada će biti zadužen za "unaprjeđenje propisa“ u Europskoj komisiji.
 

Kristalina Georgieva, Bugarska, potpredsjednica zadužena za proračun EU: Smatraju je najboljom nasljednicom Catherine Ashton i vrhunskom diplomatkinjom Europske unije. Georgieva je stekla ugled kao povjerenica za humanitarnu pomoć i dužnosnica Svjetske banke. Ona će sada biti zadužena za to koliko novca će EU trošiti i gdje.

Andrus Ansip, Estonija, potpredsjednik zadužen za digitalno jedinstveno tržište: Nakon što je služio kao premijer tehnološki osviještene Estonije gotovo cijelo desetljeće, Ansip sada ima zadatak da podstiče korištenje tehnologije u EU.
 

Valdis Dombrovskis, Latvija, potpredsjednik zadužen za euro: Kao premijer, on je vodio svoju zemlju kroz strašnu recesiju inzistirajući na mjerama štednje. Njegove metode ulijevaju strah u kosti svim dužnicima.
 

Jyrki Katainen, Finska, potpredsjednik zadužen za konkurentnost, radna mjesta i rast: Bivši premijer s impresivnom biografijom kao ekonomist i miljenik Angele Merkel. Mogao bi biti čak i uspješniji fiskalni jastreb nego njemačka kancelarka.
 

Alenka Bratušek, Slovenija, potpredsjednica zadužena za energiju: Bivša slovenski premijerka će sada biti zadužena za komplicirane pregovore s Ukrajinom i Rusijom glede protoka ruskog plina u EU. Ostale teške teme s kojima će se morati uhvatiti u koštac su Južni tok i ekstrakcijom plina iz škriljca u EU.
 

Federica Mogherini, Italija, potpredsjednica zadužena za vanjsku politiku EU: Ona je optužena da je previše naklonjena Moskvi i raspravljalo se i o njenom iskustvu u oblasti vanjske politike, s obzirom da je tek u februaru postala ministrica vanjskih poslova Italije. Ipak, Mogherini je izabrana kao nasljednica Catherine Ashton i predstavnica EU za vanjsku politiku.
 

Johannes Hahn, Austrija, povjerenik EU za susjedstvo i pregovore o proširenju: S obzirom da je predsjednik Juncker jasno dao do znanja da tijekom njegovog mandata neće biti novih članica EU, Hahnov zadatak je da nastavi sa trnovitim pregovorima
 

Margrethe Vestager, Danska, povjerenica za konkurenciju: Potencijalno jedna od najjačih karata Brisela u igri protiv Moskve i bivša danska ministrica gospodarstva će se suočiti sa teškom odlukom u vezi sa istragom komisije EU koja se tiče zloupotrebe tržišta od strane Gazproma.
 

Cecilia Malmstrom, Švedska, trgovina u EU: Ona se suočava sa teškom zadaćom čiji je cilj omogućiti implementaciju novog trgovinskog sporazuma između EU i SAD koji je bio kritiziran od strane mnogih, posebno nakon špijunskog skandala sa NSA.
 

Pierre Moscovici, Francuska, ekonomska i financijska pitanja: Bivši francuski ministar financija će izbalansirati neke od mjera štednje.
 

Jonathan Hill, Velika Britanija, financijske usluge: U pokušaju da ublaži euroskepticizam u Britaniji, bivši čelnik Doma lordova će biti zadužen za nešto što je Londonu uistinu bitno, a to su financijske usluge.