Vučić u Minhenu sa Boreljom: Srbiji snažno zamereno neuvođenje sankcija Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se 18. februara, drugog dana Minhenske konferencije o bezbednosti, sastao s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom (Josep Borrell) sa kojim je imao, kako je napisao, "otvoren razgovor" i "pripreme za nastavka dijaloga između Beograda i Prištine".

"Srbiji je snažno zamereno neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji", napisao je Vučić na svom Instagram profilu i dodao da se razgovori uskoro nastavljaju.


Sastanku je prisustvovao i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prema slikama koje je Vučić priložio na Instagram profilu.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Boreljom razgovarao i o "pripremama potencijalnih razgovora" sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Borelj je zakazao dijalog na visokom nivou Vučića i Kurtija za 27. februar.

"Rekao sam ja sam za razgovor uvek spreman ali zna se o čemu mora da se govori, to je Zajednica srpskih opština. Srbija nikada nije bežala od dijaloga, neće da se sklanja od dijaloga. Srbija je spremna da radi i na svemu što je rekla da će da radi i na implementaciji iz francusko-nemačkog sporazuma i sve drugo, ali znate kakav je redosled poteza i kako stvari idu", rekao je Vučić.

Vučić je za TV Pink rekao da ga je Borelj pitao da li je optimista a da je on odgovorio da nije preveliki optimista.

Predsednik Srbije je rekao da je na Minhenskoj konferenciji o bezbednsti dominantna tema Ukrajina. Ocenio je da ne izgleda da će mir skoro osim ako jedna strana ne pobedi a da ne izgleda da jedna strana može da pobedi brzo, i dodao da to donosi nove političke reperkusije za Srbiju.

Vučić je tokom dva dana u Minhenu razgovarao i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, kao i s premijerom Grčke i britanskim ministrom spoljnih poslova. Razgovarao je i sa premijerom Severne Makedonije i državnom sekretarkom u ministarstvu ekonomije Nemačke.

On je rekao da je važno da su predstavnici Srbije bili u Minhenu da mogu da kažu stav Srbije i ukazao da su tu bili i predsednica Kosova Vljosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Rekao je da je posebno dugo spremao razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, ali da se srpska strana dobro spremila i da je dobro izneto šta su stavovi Srbije kao i da je "pomalo zadovoljan" tim sastankom.

Vučić je rekao da je sastanak sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom bio svakako najvažniji, ali da su za Srbiju važni i sastanci sa Borelom, sa ljudima iz regiona, sa državnom sekretarkom nemačkog ministarstva ekonomije.

"To su mnogo važne stvari za nas, nema ovde nevažnih stvari", rekao je Vučić.

Pročitajte i ovo: Kurti i Vučić se sastaju 27. februara

'Srbija mora da bude spremna na to da će još dugo da se plaćaju posledice rata u Ukrajini'

Vučić je izjavio da Srbija mora da bude spremna na to da će još dugo da se plaćaju posledice rata u Ukrajini."Moramo da donosimo racionalne odluke. Koliko rezervi gasa imamo, kako da ih sačuvamo za sledeću zimu, kako da zakupimo dodatne rezerve i još mnogo toga", istakao je Vučić u izjavi za televiziju Pink iz Minhena.

On je ukazao i da građani moraju da se "naviknu" na to da će stvari da se menjaju i da Srbija mora da se prilagođava tim promenama da bi opstala, prenosi Beta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.