Vučić najavio ujedinjenje SNS-a sa partijom Aleksandra Šapića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici predsedništva Srpske napredne stranke u Beogradu, 5. maj

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić izjavio je 5. maja nakon sednice predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), čiji je lider, da je podneo predlog Predsedništvu SNS za formiranje radne grupe za pregovore sa partijom Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića za ujedinjenje u jednu političku stranku.

Srpski patriotski savez – SPAS je stranka koju predvodi nekadašnji proslavljeni vaterpolista i bivši predsednik beogradske opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

SPAS je na poslednjim izborima, održanim u junu 2020. godine osvojila 11 od ukupno 250 poslaničkih mandata.

Ta stranka je, zajedno sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, deo Vlade Srbije.

"Danas sam podneo predlog Predsedništvu stranke, koji je jednoglasno prihvaćen, da formiramo radnu grupu koja će krenuti u pregovore sa Šapićem o ujedinjenju u jednu političku stranku", rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS i dodao da će zahtev biti poslat sutra (6. maja).

Kako je rekao, u narednih mesec dana bi moglo da dođe do ujedinjenja te dve stranke.

RSE je poslao upit SPAS-u o eventualnom ujedinjavanju sa SNS, ali je u PR službi te stranke u telefonskom razgovoru sa novinarkom rečeno da ne komuniciraju sa RSE, bez dodatnih pojašnjenja.

Aleksandar Šapić je u intervjuu za dnevni list Večernje novosti 5. maja izjavio da ne odbacuje mogućnost da se stranke vlasti ujedine i zajedničkim snagama izađu na predstojeće vanredne parlamentarne i redovne beogradske izbore 2021. godine, i da podrže Aleksandra Vučića u borbi za novi predsednički mandat.

Sam Vučić nije zvanično potvrdio svoju kandidaturu za predsednika Srbije.

Vučić : Nastavak pregovora sa Kosovom u junu

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva SNS rekao i da očekuje sa se dijalog sa Kosovom nastavi sredinom ili krajem juna.

On je takođe rekao da će imati sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu.

"Ne mislim da je vreme saveznik u rešavanju pitanja Kosova", rekao je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin), kako je najavljeno 28. aprila, neće se 11. maja odazvati na sastanak u okviru nastavka dijaloga sa Srbijom, koji je najavio evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

Vučić je rekao da "oni koji najavljuju tužbe za genocid, nije im stalo do dijaloga".
Dodao je da, ako Kosovo podnese takvu tužbu, "to neće moći sami, jer oni nisu suverena država".

"Srbija će iz svega toga izaći kao pobednik", rekao je on.

Portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu (Prparim Kryeziu) je krajem marta za Radio Slobodna Evropa rekao da je "Srbija počinila genocid na Kosovu i mora priznati zločine koje je počinila".

Vučić je rekao da postoje, kada je reč o Srbiji, dvostruki aršini u međunarodnim odnosima.

"Jedina uspešna Srbija za njih (zapadne partnere, prim. aut.) je Srbija bez Kosova", naveo je on, dodajući da velike sile poput Nemačke, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država neće promeniti svoj stav oko Kosova.