Vučić i Bramerc: Razmena optužnica korak ka regionalnoj saradnji

Serž Bramerc i Aleksandar Vučić (20. septembar 2021)

Transparentna razmena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije bio bi korak ka unapređenju regionalne saradnje kad je reč o optužnicama za ratne zločine, zaključeno je danas (20. septembar) na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Seržom Bramercom u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Vučić i Bramerc razgovarali su o saradnji između Mehanizma i Srbije, regionalnoj pravosudnoj saradnji u postupcima za ratne zločine i primeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina.

Sa glavnim tužiocem Bramercom razgovarao je o mogućnostima za unapređenje regionalne saradnje, kako bi dvadeset šest godina posle rata i na taj način doprineli pomirenju u regionu.

“Predsednik Srbije i glavni tužilac su se saglasili da bi jedan od koraka u tom smeru bila transparentna razmena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije. Predsednik je potvrdio da je Srbija spremna da učestvuje u tom procesu i izrazio želju da glavni tužilac u tome pomogne”, navodi se u saopštenju.

Kakvo je faktičko stanje?

U poslednje tri godine Srbija je uhapsila tri državljanina BiH na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

Pročitajte i ovo: Sud u Beogradu odbio žalbu, Edin Vranj ostaje u pritvoru

Poslednji među njima je Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH), kojeg sud u Srbiji tereti za ratni zločin na području Goražda tokom rata u BiH.

Zbog njegovog hapšenja, BiH je pozvala ambasadora u Beogradu na konsultacije u Sarajevo, a ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Zvaničnici u BiH kažu da na ovaj način Srbija grubo krši protokol koji su predstavnici dvaju tužilaštva za ratne zločine potpisali 2013. godine u Briselu.

U tom dokumentu se, između ostalog, navodi da će Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine informacije i dokaze o postupcima za krivična dela ratnog zločina počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine ili Republike Srbije, čiji počinioci imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine ili dvojno državljanstvo i koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo: Turković: Poštovanje između BiH i Srbije ne može biti samo na Vučićevim riječima

Istovremeno, vlasti Srbije odbijaju da izruče Bosni i Hercegovini osobe koje su osuđene za ratne zločine i genocid, ili se protiv njih vode krivični postupci, kao što je to slučaj sa predmetima protiv Novaka Đukića, Duška Kornjače, ili Milomira Savičića.