1. august: Zoran Đinđić, Roman Herzog, ...

Zoran Đinđić, Beograd, 2002.

1. august (kolovoz) je dvijestotine četrnaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 152 dana.
1936. - Otvorene su XI. Olimpijske igre u Berlinu. Bile su to najkontroverznije igre u povijesti olimpijade. Otvorio ih je Adolf Hitler koji je iskoristio priliku za promociju svoje političke partije i Njemačke, kao velike sile.
1952. - U Bosanskom Šamcu se rodio Zoran Đinđić (1952.- 2003.) srpski političar i državnik, te dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke. Dobitnik je ugledne njemačke nagrade ‘‘Bambi’’ u oblasti politike, u Pragu mu se 2002. dodjeljuje nagrada ‘‘Polak’’ za doprins razvoja demokracije u Srbiji. Bio je premijer Srbije kad je na njega izvršen atentat, 12. marta 2003., ispred zgrade Vlade u Beogradu.
1981. - Počinje sa emitiranjem američka muzička televizija MTV (Music Television).
2001. - Azerbjedžanski zvaničnici odlučuju da u svom pismu zamijene ćirilicu sa latinicom, kako bi smanjili ruski uticaj na svoju kulturu.
1994. - Učestvujući na obiljavanju 50. godišnjice stradanja Poljaka od strane njemačkih nacista, za vrijeme Drugog svjetskog rata, predsjednik Njemačke, Roman Herzog, izrazio je žaljenje za žrtvama i javno zatražio oprost za zločine koje su Njemci načinili na tlu Poljske.