29. septembar: Zola, Wałęsa, Izetbegović, ...

Bivši predsjednik Poljske, Lech Walesa

29. septembar (rujan) je dvije stotine sedamdeset treći dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 93 dana.

1902. - U Parizu je umro jedan od najznačajnijih francuskih pisaca, utemeljitelj naturalističkog pravca, Émile Zola (1840.- 1902.).

1941. - Za vrijeme Drugog svjetskog rata, njemački nacisti izvršili su masakr nad Jevrejima u Babi Jaru, nedaleko od Kijeva. Ubijeno je preko 30.000 ljudi, među kojima su bili žene, djeca i starci.

1943. - Rodio se Lech Wałęsa poljski državnik i političar, prvi predsjednik demokratske Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine.

1994. - Na sastanku ministara odbrane, zemalja članica NATO snaga postignut je dogovor da se pojačaju napadi na položaje Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

1996. - Prve poslijeratne izbore u BiH nadgledala su međunarodne grupe, koje potvrđuju pobjedu novog predsjednika Alije Izetbegovića.

1999. - Sukob specijalnih snaga policije i demonstranata protiv vladavine Slobodana Miloševića u Beogradu.

2001. - Savjet bezbjednosti UN-a usvaja rezoluciju o borbi protiv terorizma, te su predviđene sankcije za svaku državu koja se ne bude držala antiterorističkih mjera.

2002. - Afganistanski sportaši vratili su se na međunarodna takmičenja nakon osam godina neučestvovanja. Bili su dio 14. Azijskih igara održanih u Pusanu, u Južnoj Koreji.