Lokalni izbori u Makedoniji: Pobeda VMRO DPMNE, primedbe opozicije

Predsednik VMRO DPMNE Nikola Gruevski sa pristalicama slavi pobedu na lokalnim izborima

Vladajuća partija VMRO DPMNE osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima u Makedoniji održanim u nedelju, na kojima su se birali gradonačelnici i članovi saveta u 80 opština i u gradu Skoplju.

Prema rezultatima sa zvanične internet stranice Državne izborne komisije, koalicija na čijem je čelu partija premijera Nikole Gruevskog još u prvom krugu je dobila gradonačelnike u 25 opština, među kojima i u nekoliko skopskih, kao i u Bitolju, Prilepu, Ohridu i Štipu.

"VMRO DPMNE i koalicija “Za bolju Makedoniju” je dobila ogromno poverenje građana, ubedljivu pobedu. Rekao bih da je pobeda i iznad naših prethodnih očekivanja", izjavio je Gruevski oko ponoći.

Lokalni izbori u Makedoniji su bili konkurentni i efikasno sprovedeni, izborni dan je bio miran, iako su bile registrovane neke proceduralne neregularnosti, uključujući i slučajeve grupnog glasanja, ocenjuju u preliminarnom izveštaju posmatrači misije OEBS-a i iz Saveta Evrope. Naša misija je dobila verodostojne optužbe o zastrašivanju građana i zloupotrebi državnih resursa tokomkampanje, rekao je šef posmatračke misije OEBS-a Gert Arens.

Opozicija je prema dosadašnjim rezultatima dobila gradonačelnike u 5 opština, među kojima u Strumici, Velesu i skopskoj opštini Centar. Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski je izjavio da su ovi izbori bili sve, samo ne fer. Bili smo svedoci pretnji, pritisaka, zloupotreba državnih institucija i medijske torture, rekao je on.

"Želim jasno da poručim - dok se ne raščiste sve neregularnosti koje su bile evidentirane, za nas su sve opcije otvorene, uključujući i neučešće u drugom izbornom krugu na ovim lokalnim izborima", kazao je on.

Crvenkovski je rekao da su njihov cilj prevremeni parlamentarni izbori i konačna pobeda nad "partijsko-policijskim režimom Nikole Gruevskog".

U drugom krugu izbora glasaće se samo za gradonačelnike u onim opštinama gde nijedan kandidat nije osvojio većinu glasova od onih koji su izašli na glasanje u prvom krugu.

Nevladine organizacije koje su posmatrale izbore javljale su o mnogim neregularnostima, najčešće porodično glasanje, fotografisanje glasačkih listića, kupovanje glasova, zloupotreba nekih profesora u gimnazijama u zamenu za bolje ocene itd.

Od ukupno preko million i 740 hiljada glasača, svoje pravo glasa je iskoristilo oko 67 posto.