Vladimirov aerodrom na Bajkalskom jezeru

Glavna zgrada aerodroma Khuzhir na otoku Olkhon. Na lijevom dijelu zgrade je čekaonica za putnike, dok je desna strana Vladimirova stambena prostorija.

Vladimir Prokopjev otključava javni dio aerodroma Khuzhir. Kao bivšem pilotu dodijeljena mu je nova funkcija – kontrolor letenja. Nakon što je aerodrom prestao sa radom, Vladimir je postao njegov noćni čuvar.

Glavni radio aerodroma i danas perfektno funkcioniše. Fotograf Petr Šelomovskij kaže da je Vladimirova posvećenost poslu tipična za osobu koja je odrastala u sovjetskoj eri. "Bio je ponosan na svoj posao i što je bio dio nečega. Njegov najveći san je da ovaj aerodrom ponovo počne s radom".

Vladimir kao pilot (u prvom redu u sredini) sa osobljem aerodrome Khuzhir. U pozadini slike je jedan od sovjetskih dvokrilaca AN-2. Karijeru pilota Vladimir je okončao u Tupolevu TU-104, jednom od prvih svjetskih putničkih aviona.

Rt otoka Olkhon. Fotografija je zabilježena 1979. godine kada su organizovani letovi prevozili turiste i radnike na ovaj otok. Foto: Edgar Brjukhanenko/TASS

Turisti se sunčaju na plaži ispred napuštenih ribarskih brodova. Nekada je na otoku bio glavni pogon za preradu ribe u kojem su radili zatvorenici logora poput gulag (ruski radni logor). Sada se nekadašnji ribarski brodovi najčešće koriste za ljetni transport turista.

Vladimir Prokopjev stoji u nekadašnjoj čekaonici. U ovoj prostoriji ima 12 stolica koliko je maksimalno putnika mogla primiti letjelica AN-2.

Ovaj put vodi do piste. Svake zime Vladimir skida signalne znakove i ostalu opremu, te ih ostavlja na sigurno jer se boji da bi mogli biti ukradeni.

Poslije 20-ogodišnjeg čekanja, Vladimir Prokopjev teška srca priznaje da ne vjeruje da će aerodrom Khuzhir ponovo raditi. Međutim, kako navodi, trudit će se da ga očuva na najbolji mogući način.

Na fotografiji vidimo Vladimirovu suprugu Heroldu, koja od drveta pravi jedinstvene figure i reda ih uzduž cijelog aerodroma. Tokom Sovjetskog saveza na aerodromu je radila kao blagajnica i radiotelefonistica.

Iako aerodromska pista nije u funkciji, Vladimir i Herolda povremeno ugoste putnike namjernike. Ovaj avion pripada njihovim prijateljima koji su im došli u posjetu.

Vladimir i Herolda piju čaj ispred kuće.

Kao čuvar aerodroma, Vladimir Prokopjev i dalje mjesečno zarađuje oko 80 američkih dolara (neznatno više od 70 eura). "Primam platu, ali nisam siguran do kada će to trajati", kaže on. "Šta ću onda raditi? Gdje ću ići?" On je rekao fotografu RSE da će, kako god bilo, ostati na aerodromu. "Uostalom", ističe Vladimir, "i meni se bliži kraj".