Vestervele: Mesto za pregovore je EU, ne UN

Gvido Vestervele prilikom obraćanja studentima Beogradskog univerziteta, 26. avgust 2010.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, koji je u četvrtak posetio Beograd, poručio je da postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine, ali da je mesto za to Brisel, a ne Njujork, pošto je – kako je rekao - "nezavisno Kosova realnost".

Poruka nemačkog ministra spoljnih poslova Beogradu, kako je zvanično saopšteno nakon njegovih razgovora sa najvišim političkim predstavnicima Srbije, u najkraćem bi glasila da, Nemačka podržava put Srbije u EU, ali da je na tom putu potrebno ispuniti kriterijume i standarde Unije, uključujući i dobrosusedske odnose u regionu.

Neophodan je dijalog o praktičnim pitanjima i boljim uslovima života. U EU smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Briselu, a ne u Njujorku, kazao je Gvido Vestervele.

Nešto direktniji, nemački ministar bio je tokom razgovora sa studentima u Rekoratu Beogradskog univerziteta, kada je izjavio - da se Evropska unija zalaže za direktne razgovore Beograda i Prištine, i da bi oni trebalo da se vode u Briselu, a ne u Njujorku.

“Evropska unija je ponudila održavanje direktinih razgovora Prištine i Beograda. To je šansa za obe strane. Neophodan je dijalog o praktičnim pitanjima i boljim uslovima života. U EU smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Briselu, a ne u Njujorku",
poručio je Vestervele.

Gvido Vestervele i Vuk Jeremić prilikom susreta u Beogradu, 26. avgust 2010.
Da li je ovaj predlog ministar Vestervele preneo zvaničnicima u Beogradu, i kakav je odgovor dobio, javnosti za sada nije poznato, ali sudeći prema izjavi ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića, Srbija ne odustaje od svog predloga da se o ovoj temi govori u Njujorku.

“Srbija neće povući predlog rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN”,
poručio je Jeremić.

“Srbija ne može da stane iza eventualno predloženog zaključka Generalne skupštine kojom se ne bi dovodilo u pitanje nezavisnost Kosova. Mi smo spremni za konstruktivan razgovor sa svima, pre svega sa našim evropskim partnerima - o tome kako zajednički ići napred i kojim putem je najbolje ostvariti mir, stabilnost na celoj teritoriji Zapadnog Balkana, i kojim putem je najbrže moguće ostvariti evropsku budućnost za sve,”
kazao je Jeremić.
Pomirenje je ulaznica u EU

Vestervele je u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je rekao da Srbija računa na pomoć Evropske unije u rešavanju pitanja Kosova, i da se zalaže da se do rešenja za Kosovo dođe dijalogom Beograda i Prištine.
Gvido Vestervele i Boris Tadić prilikom susreta u Beogradu, 26. avgust 2010.

Premijer Mirko Cvetković, takođe, je poručio da je Vlada Srbije uverena da je dijalog jedini put za pronalaženje rešenja pitanja Kosova i izrazio spremnost da se o svemu tome blisko konsultuje sa Evropskom unijom.

Šef nemačke diplomatije se sastao i sa prestavnicima pet političkih stranaka na vlasti i u opoziciji.

Sudeći po saopštenjima, prosleđenim nakon ovih susreta, većina sagovornika je poručila da su evropske integracije prioritet za Srbiju.

Vestervele je, takođe, poručio da je pomirenje ulaznica u EU, i da ono može uspeti samo ako se Beograd suoči sa realnošću:

„Nezavisnost Kosova je realnost i stručno mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Republike Kosovo je nedvosmisleno. Geografske mape zemalja naslednica bivše Jugoslavioje su definisane. Prećutkivanje činjenica ne donosi ništa. Za zajedničku Evropu nam je potrebna otvotrenost i poverenje. Nikada nije dovoljno rano početi sa politikom mira i kompromisa, jer je ona ulaznica za EU. Uzmite tu ulaznicu!“
kazao je Vestervele.

Komentarišući ovi izjavu, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je naglasio da pitanje statusa Kosova, za Srbiju nije rešeno.

“Za nas status nije završen i to je vrlo jasno izneto u razgovorima sa ministrom spoljnih poslova Nemačke. Sve drugo, bojim se, da bi samo produžavalo agoniju na prostoru Kosova i Metohije. Nama to nije cilj. Mi želimo da na jedan miran, kompromisan način rešavamo sve probleme koji dole postoje, naravno, i status Kosova. Ponavljam, status Kosova nije za nas završen i zato mi i u našoj Rezoluciji u UN tražimo da ponovo dođe do pregovora,”
izjavio je Bogdanović.

Odgovarajući na jedno novinarsko pitanje - šta Srbija gubi, a šta dobija ako posluša njegov savet, Vestervele je kratko rekao:

"Veoma je važno da se pokaže fleksibilnost i spremnost na ustupke, a ne da se ide na konfrontacije."

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Od Beograda će se tražiti 'omekšavanje tona'

Predlog rezolucije Generalnoj skupštini UN-a o Kosovu

Integralni tekst prvobitnog Predloga rezolucije Generalnoj skupštini UN-a

"Generalna skupština, rukovođena principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, imajući u vidu svoje funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija, podsećajući na svoju Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008, svesna da nije postignut dogovor između strana o posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije, vodeći računa o činjenici da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja,

1. prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. godine o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom,

2. poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu,

3. odlučuje da uključi u privremeni dnevni red 66. zasedanja tačku pod nazivom: "Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".