Velika vojna vežba Rusije: Demonstriranje sile ili vazduhoplovni manevar?

Vojna vežba, Rusija 1. avgust 2014.

Više od 100 aviona, među kojima su bombarderi i lovci, počeli su vežbu koje pojedine svetske agencije nazivaju otvorenim demonstriranjem sile na ukrajinskoj granici, i to u trenutku kada je zvanični Kijev uspeo da povrati veliki deo teritorije od proruskih separatista.

Rojters primećuje da bi najnoviji potez Rusije mogao da bude alarm za zapadne sile koje optužuju Rusiju da gomila svoje trupe duž granice sa Ukrajinom i da naoružavaju separatiste, mada je to Moskva demantovala.

Vojni manevri uključuju i upotrebu raketnih sistema i pomoći će, kako se agenciji Interfaks rekli vojni izvori, “koordinaciji između avijacije i antiraketne odbrane”.

Zvanično objašnjenje portparola vazduhoplovstva Igora Klimova je da je ovo prvi u nizu vazduhoplovnih manevara koji bi trebalo da poboljša jedinstvo ovih snaga.

Klimov je najavio da će u vežbama biti korišteni borbeni avioni "Su-27" i "Mig-31", a potom najnoviji ruski bombarder "Su-34".

Ruski manevri već su izazvali iznemirenost na Zapadu u martu, kada su se održavale vežbe zapravo u trenutku kada su počeli sukobi u Ukrajini. Moskva je nakon toga tvrdila da je povukla svoje snage u baze, mada je glavnokomandujući za NATO alijansu u Evropi general Filip Bridlav nedavno otkrio da se u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom nalazi 12.000 vojnika pod punim naoružanjem.

To je potvrdio i portparol Nacionalnog saveta odbrane i bezbednosti Andrej Lisenko:

“Identifikovali smo velike grupe ruske vojske… koji se nalaze svega pet kilometara od granice.”

U međuvremenu zvanični Kijev saopštio je da je u najnovijim borbama kod Donjecka, jednim od dva najveća grada na istoku koja kontrolišu sepratisti već gotovo četiri meseca, uspeo da zauzme strateški važno železničko čvorište Jasinuvatu.

Separatisti su zauzeli Jasinuvatu u maju tokom širenja njihove pobune na istoku Ukrajine. To mesto nalazi se u blizini Donjecka, u pored glavnog puta koji vodi za Lugansk, drugo glavno uporište separatista.

Centralna redakcija Radija Slobodna Evropa prenosi da je tokom najnovijih sukoba u tom regionu ubijeno pet, a ranjeno 24 ukrajinska vojnika.

Izvori sa lica mesta javljaju su posmatrači OEBS-a koji su se nalazili u reonu Gukova bili su prinuđeni da napuste ovaj granični prelaz zbog sukoba ukrajinskih snaga i sepratista.

Nemalu pomoć regularnim zvaničnim snagama u najnovjim borbama pružaju u grupe ukrajinskih dobrovoljaca. Jurij Kasjanov, koordinator grupe “SOS za vojsku”:

“Menja se priroda sukoba. Na početku su nam bile potrebne osnovne stvari kao što su panciri, kacige, voda za piće, ali smo uspeli to nekako da prevaziđemo. Sada nam je potrebna savremena oprema: uređaji za noćno osmatranje, dronovi, zaštićene veze komunikacije, radio predajnici, terenska vozila i slična oprema”.

S druge strane Rusija tvrdi da se više od 400 ukrajinskih vojnika koji učestvuju u operacijama na istoku Ukrajine, predalo i da su prvobitno prešli na rusku teritoriju.

Ukrajinski vojnici su tražili da "iskoriste humanitarni koridor u noći uzmeđu nedelje i ponedeljka" na rusko-ukrajinskoj granici, izjavio je Vasilij Malajev, regionalni zvaničnik Ruske službe bezbednosti.

Dok ruski izvori tvrde da se 180 vojnika vratilo u Ukrajinu i da su sve to uradili iz humanitarnih razloga, zvanični Kijev tvrdi da su su oni bili prinuđeni da se sklone od arteljirijske paljbe iz Rusije.