Velika Britanija: Žene i hidžab

Sanaa (10) stavlja hidžab dok se priprema da krene u Islamsku nedjeljnu školu u Leytonu, istočni London. Ona povremeno nosi hidžab i tokom školskih dana. Njena majka Dalila kaže: "Možda će već sljedeće godine Sanaa odlučiti da nosi hidžab svaki dan. Ona će sama odlučiti kada je taj trenutak da zauvijek pokrije glavu."

Desetogodišnja Sanaa i njena sestra Israa (7) spremaju se za odlazak u Islamsku nedjeljnu školu.

Sanaa i Israa

Ameera (12) je počela nositi hidžab u osnovnoj školi kao dodatak školskoj uniformi. Odlučila je potpuno nositi hidžab sa devet godina kao i većina njenih prijateljica. Njena majka joj je rekla: "Ne moraš nositi hidžab, još si premlada!" Međutim, Ameera kaže da voli nositi veo i ima oko 70 različitih marama.

Ameera uživa u klizanju.

Madiha (12) i Afsha (11) ispred Londonske džamije u zapadnom Londonu. Obje nose hidžab od osme godine. One kažu da nose veo zbog religijskih propisa, skromnosti, ali i da bi se zaštitile.

Brenda na pregledu kod oftalmologa. Brenda, hrišćanka porijeklom iz Meksika, je prešla na islam nakon što se doselila u London. Željela je biti časna sestra, ali je potom shvatila da jednog dana želi postati majka.

Brenda razgovara dok njene kćerke jedu sladoled. "Znam da živim u nemuslimanskoj zemlji i trudim se poštovati pravila", kaže ona. "Ponekad mi ljudi kažu nešto lijepo o mojoj djeci, pa mi se nasmiješe a onda i ja se nasmiješim njima. Znam da nemogu vidjeti moje lice, ali vjerujem da im moje oči daju do znanja da se smijem i da sam sretna."

Sumreen (18) uči djecu religijskim pjesmama u Islamskom omladinskom centru u Leytonu. Odlučila je nositi hidžab nakon što je doživjela jednu neugodnu situaciju - kada se vozač autobusa izderao na nju i počeo je vrijeđati.

Sundas (lijevo), njena majka Naheed (u sredini) i sestra Shanza u kući u Walthamstow, istočni London. Sundas i Shanza su počele nosi hidžab uprkos protivljenju roditelja. Njihova majka ne nosi veo i ne opravdava striktnu interpretaciju islama koju poštuju njene kćerke.

Sundas nosi pakistanski veo tokom tradicionalne ceremonije blagosiljanja mladenke. "Odlučila sam nositi maramu jer poštujem Boga, i ne obazirem se na ljudske komentare."

Šesnaestogodišnja Yasmin (lijevo) i njena vršnjakina Hana. Hana je počela nositi hidžab sa navršenih 12 godina. Njena porodica i školski prijatelji je podržavaju. "Kad nosim veo osjećam se sigurnijom", kaže ona.

Yasmin, Hana i njene prijateljice odlaze u školu.