Vakcine za RS u Beogradu, u ponedjeljak stižu u Banjaluku

Ilustrativna fotografija: doza ruske vakcine Sputnjik V

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je u nedjelju 25. aprila, da je kontingent ruskih vakcina predviđenih za građane tog bosanskohercegovačkog entiteta stigao u Beograd, te da će 26. aprila biti u Banjaluci.

Višković je naveo da je riječ o 25.000 vakcina plus 1.300 za Prijedor, gdje su propale 1.342 doze vakcina Sputnjik V protiv korona virusa, jer je došlo do nestanka struje i prekida hladnog lanca.

Pročitajte i ovo: Istraga u Prijedoru zbog uništenih vakcina

Zbog toga je Okružno javno tužilaštvo Prijedor 16. aprila donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Slobodana Javora, vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja i Milice Otković, načelnice Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja u Prijedoru.

Višković je rekao da vakcine nisu stigle u Banjaluku u subotu 24. aprila, kako je bilo najavljeno, jer je direktor preduzeća "Krajina grup" imao smrtni slučaj.

"Vakcine će već sutra biti u Banjaluci, te će proći svu proceduru provjere kvaliteta Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, te će nakon toga biti distribuisane građanima", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Rekao je da očekuje da će početkom maja stići i 80.000 doza kineske vakcine, te da će na sjednici koju je Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta zakazala za nedjelju navečer, usvojiti određena dokumenta, kako bi se već u ponedjeljak moglo ići ka interventnom uvozu.

U Banjaluci će u nedjelju navečer u 19 sati biti održana posebna sjednica Vlade RS, saopšteno je iz press službe.

Kada je riječ o Covax programu, Višković je rekao da postoje obećanja iz tog sistema da se u maju može očekivati veća količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, rekla je 21. aprila kako je kroz Covax mehanizam u BiH do sada stiglo 49.800 doza vakcina, te da se iz istog mehanizma očekuje se još 182.220 doza.

Pročitajte i ovo: Velike gužve za vakcinaciju u Banjaluci

Covax mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

U Banjaluci je u petak, 23. aprila počela vakcinacija građana starijih od 65 godina, bez prethodnog pozivanja i naručivanja za termin vakcinacije.

RS je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Od tada je u taj bosanskohercegovački entitet putem javnih nabavki 42.000 vakcina Sputnik V.