Vakcinacija u tržnom centru u Novom Sadu

Kako je novinarima rečeno prilikom otvaranja, punkt je organizovan od strane lokalnog Doma zdravlja, a radno vreme će biti svakog dana od 10 do 18 časova.

„Odlučila sam se za ovo mesto jer ide bez zakazivanja. Ranije sam zakazala termin, ali nisam uspela da odem, pa sam sad došla. Odlučila sam se za kinesku, mislim da je najbezbednija“, rekla je jedna Novosađanka nakon što je primila prvu dozu te vakcine.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji gde je omogućena vakcinacija u tržnom centru. Slični punktovi biće otvoreni i u Beogradu 6. maja.

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: američko-nemačkog proizvođača Fajzer/Biontek, ruski Sputnjik V, kineski Sinofarm i AstraZeneka.

Ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

 

Član gradskog veća za zdravstvo u Novom Sadu, Dragan Stajić, rekao je novinarima da je u tom gradu u Vojvodini vakcinisano tri četvrtine građana koji su stariji od 80 godina i 60 odsto u starosnoj kategoriji više od 60 godina.

Prvi dan vakcinacije u šoping centru u Novom Sadu. Nakon vakcinacije građani odmaraju na stolicama postavljenim u vakcinacionoj stanici. 

Pre nego što budu vakcinisani građani razgovaraju sa lekarima o svom trenutnom zdravstvenom stanju. Zabeleženo u stanici za vakcinaciju u Novom Sadu, koja je otvorena 5. maja 2021. 

Novosađanin razgovara sa lekarom pre nego što primi vakcinu protiv korona virusa, koja se od srede, 5. maja može dobiti i u stanici za vakcinaciju u jednom od šoping molova u glavnom gradu Vojvodine. 

Na levoj strani građani čekaju u redu za vakcinaciju i popunjavaju evidencione formulare, dok na desnoj pauzu prave oni koji su upravo vakcinisani u prvoj stanici otvorenoj u šoping molu u Novom Sadu. 

Jedni čekaju na razgovor sa lekarom dok drugi odgovaraju na pitanja o trenutnom zdravstvenom stanju. 

Jedni čekaju u redu za vakcinaciju, dok drugi popunjavaju formulare neophodne da bi se dobila neka od vakcina protiv korona virusa dostupnih na tržištu u Srbiji. 

Medicinska sestra u stanici za vakcinaciju u jednom od novosadskih šoping molova priprema vakcinu za narednog pacijenta 5. maj 2021.