Zašto se RS boji Erasmusa?

Erasmus+ je najvažniji program EU uoblasti visokog obrazovanja obuke omladine i sporta

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je dopis na dva javna univerziteta iz ovog bh. entiteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u kojem ih upozorava da razni evropski projekti u oblasti visokog obrazovanja i međunarodne saradnje predstavlju opasnost za Republiku Srpsku i njene nadležnosti.

Zatraženo je da Univerziteti spriječe, kako kažu, samoinicijativno učešće pojedinaca te da o svim inicijativama su dužni obavijestiti ovo Ministarstvo.

Krajem prošle godine Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dalo je jasna uputstva javnim Univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu kako se predstavnici ovih visoko školskih ustanova koji učestvuju u projektima Savjeta Evrope, Evropske komisije, Erasmus + projekata kao i drugih projekata u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje trebaju ponašati. Ministarstvo je uočilo da u dokumentima kojima rezultiraju ovi projekti postoji negiranje entitetske nadležnosti RS u oblasti visokog obrazovanja.

„S tim u vezi Ministarstvo prosvjete i kulture, u cilju obezbijeđenja jedinstvenog djelovanja i nastupa predstavnika akademske zajednice RS, te zaštite njene ustavne pozicije i nadležnosti, napominje da ste obavezni:

Spriječiti samoinicijativno učešće pojedinaca i predstavljanje univerziteta na konferencijama i naučno stručnim skupovima regionalnog karaktera.

O svim inicijativama za uspostavljanje zajedničkih radnih tijela na nivou BiH, izmjenu i dopunu postojećih zakonskih riješenja te izradu strateških dokumenata na nivou BiH a koje nastaju u okviru gore navedenih projekata, obavijestite Ministarstvo pisanim putem“, kaže se u dopisu Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Od pojedinih profesora sa banjalučkog univerziteta dobili smo potvrdu da su im proslijeđena uputstva ministarstva, ali ih nisu željeli komentarisati.

U Kancelariji Erasmus + programa u BiH dobili smo odgovor da nisu upoznati sa odlukama entitetskog ministarstva prosvjete.

Podsjećamo o kakvom projektu je riječ i na izjavu šefa ove kancelarije u BiH Suada Muhibića datu u Banjaluci u novembru prošle godine.

„Erasmus + program je najvažniji program Evropske Unije u oblasti visokog obrazovanja obuke omladine i sporta. Najveći dio budžeta Erasmus + programa, koji iznosi preko 14 milijardi evra od 2014-2020 godine, odnosi se na obrazovanje, a najviše na visoko obrazovanje. BiH je vrlo aktivno uključena u ovaj program, vrlo aktivno, i mi smo po broju učešća u projektima na drugom mjestu u regionu odmah iza Srbije. U protekla tri poziva institucije naše zemlje učestovale su u 22 projekta izgradnje kapaciteta. Pored toga imamo preko tri stotine projekata međunarodne kreditne mobilnosti koje daju mogućnost studentima iz BiH i osoblju sa naših univerziteta da odu u Evropu i druge zemlje širom svijeta i da provedu do godinu dana u svrhu studiranja ili treninga. A planirano je preko 4.000 mobilnosti da se uradi kroz ovaj projekat“, objasnio je Muhibić.

Pojedini profesori na banjalučkom univerzitetu dobili uputstva ministarstva, ali ih nisu željeli komentarisati

O najnovijim potezima ministarstva prosvjete RS-a ništa nisu znali u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministra za obrazovanje ministarstva civilnih poslova BiH Adnan Husić kaže:

"Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine do ovog trenutka nije zaprimilo dopis sličnog sadržaja od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te iz navedenog razloga ne mogu komentarisati navode koje ste naveli.

Ovim putem želim naglasiti da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, sve projekte u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini implementira u saradnji sa 13 obrazovnih vlasti i agencijama u oblasti obrazovanja.

Kad je u pitanju Erasmus+ program, podsjećam da je Sporazum o učešću Bosne i Hercegovine u navedenom programu potpisan 2014. godine nakon pribavljenog pozitivnog mišljenja svih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini, pa i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prema pravilima o učešću u navedenom Programu, ministarstva nemaju vodeću, nego eventualno partnersku ulogu, te visokoškolske institucije mogu same – sukladno svojoj akademskoj autonomiji – po pozivu Evropske komisije aplicirati i učestvovati u implementaciji Erasmus+ projekata", kazao je Husić.

Istakao je i da što se tiče IPA projekata u Bosni i Hercegovini, koji se finansiraju sredstvima EU, u samom njihovom planiranju, pripremi i implementaciji učestvuju sva nadležna ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

„Dakle, njihova realizacija podrazumijeva pisanu saglasnost nadležnih ministara obrazovanja, pa tako i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Rezultati do kojih se dolazi kroz navedene projekte odobravaju se konsenzusom svih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Iz perspektive Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine naglašavamo da je korist od projekata Evropske unije i drugih međunarodnih projekata nezamjenjljiva jer se oni s jedne strane finansiraju donatorskim sredstvima (za šta BiH često nema dovoljno vlastitih sredstava), a s druge direktno pomažu integraciju u tzv. Evropsko područje obrazovanja, istraživanja i nauke.

Upravo je interes Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, ali vjerujem i svih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini i visokoškolskih ustanova da u punom kapacitetu i što većem obimu iskoriste sve mogućnosti koje se pružaju kroz programe i projekte.

Internacionalizacija, kao jedan od reformskih prioriteta u visokom obrazovanju, mobilnost nastavnika i studenata, sticanje novih znanja, vještina i kompetencija ne bi bila moguća bez projekata i programa Evropske unije i drugih međunarodnih projekata", objasnio je pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić.

Da li bi najnovije odluke ministarstva prosvete RS mogle uticati na smanjenje ulaganja Evropskih institucija u BiH tek će se vidjeti.