Vojna aktivnost na ledenoj rusko-norveškoj granici

Američki marinci tijekom vojne vježbe u Setermoenu, na arktičkom sjeveru Norveške, 29. listopada.

Znak koji ukazuje na blizinu rusko-norveške granice.

Norveški vojnici u sumrak tijekom vježbe zvane Reindeer 2. U manevarima je sudjelovalo oko 3.000 norveških vojnika i 650 američkih marinaca.

Trening američkih marinaca u Norveškoj 2018. Od 2017. stotine marinaca ima sjedište u toj zemlji, što je navodno bio odgovor na rusku aneksiju Krima.

Granični prijelazi Finske, Norveške i Rusije blizu sjevernog vrha Norveške, gdje se sastaju tri države. Vojne napetosti na tom području pojavile su se nakon nedavnih vojnih vježbi i u Rusiji i u Norveškoj.

Norveški grad Kirkenes, udaljen samo 15 minuta od ruske granice. Stanovnici grada mogu bez vize preći rusku granicu. Mnogi odlaze kupiti jeftiniji plin.

Zavarivač na brodogradilištu u Kirkenesu, koji većinu vremena provodi popravljajući ruska plovila. "Ne sviđa mi se što grade vojsku s obje strane granice... Ovdje, na sjeveru, zajedno radimo na smanjenju napetosti. Trudimo se da ne budemo dio njih", kazao je vlasnik tvrtke Reutersu.

Preko granice, oko ruskog lučkog grada Murmanska (na slici), ruske snage su posljednjih tjedana, prema izvješćima, također izvele manevre.

Datoteka s fotografijom ruske nuklearne podmornice u blizini Murmanska. Prema obavještajnim izvješćima koje je citirao Reuters, Rusija je nedavno izvela veliku podmorničku vježbu u sjevernom Atlantiku.

Znak sa likom Vladimira Putina na kojem piše: "Drage kolege, budite čisti", u tvornici u blizini Murmanska.

Učenici rusko-norveške škole u Murmansku igraju odbojku. U škola po deset učenika iz svake zemlje pohađa jednogodišnji tečaj kako bi naučili jezik i kulturu.

Christina, 18-godišnja Norvežanka, pohađa rusku i norvešku školu u Murmansku. Navedeni cilj škole je "izgraditi dobru mrežu za buduće napore preko granice...".

Povratak u Kirkenes, ruski kazališni koreograf Nikolaj Shchetnev (na slici) rekao je Reutersu da se u Norveškoj osjeća kao kod kuće i da razmišlja o podnošenju zahtjeva za dvojno državljanstvo.

Rune Rafaelsen, načelnik općine koja uključuje Kirkenes, rekao je Reutersu da se protivi tome da "ima više tenkova" na granici s Rusijom, ali da članstvo u Norveškoj u NATO-u vidi kao "jamstvo da mogu obavljati svoj posao".

Američki marinci tijekom zajedničke vježbe Rene 2 u listopadu.

Trening američkih marinaca u Norveškoj. Norveški vojni zapovjednik rekao je agenciji Reuters: "Kao mala nacija u susjedstvu s velesilama, morate postići pravu ravnotežu između odvraćanja i uvjeravanja".