Generalni sekretar UN 'šokiran' zahtevom za smenu svog izaslanika u Sudanu

Foto arhiv, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) tokom obraćanja novinarima ispred sedišta UN u Njujorku, 20. aprila 2023.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Antonio Guterres) rekao je da je "šokiran" pismom načelnika sudanske vojske Abdela Fataha al-Burhana (Fattah al-Burhan), u kojem se navodno traži smena specijalnog izaslanika UN-a Volkera Pertesa (Perthes), prenosi agencija AFP.

U saopštenju koje je medijima uveče 26. maja dostavio portparol UN Stefan Dižarik (Stephane Dujarrict) navodi se da je Gutereš "ponosan na posao koji je uradio Pertes i ponovo potvrđuje svoje puno poverenje u svog specijalnog predstavnika".

Suparničke snage u Sudanu su trenutno u petom danu jednonedeljnog prekida vatre uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Saudijske Arabije, tokom kojeg su više puta optuživale jedna drugu za kršenje primirja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Djeca Sudana već pate od postraumatskog sindroma

Ni sudanska vojska ni UN nisu objavile zvanične kopije Burhanovog pisma u kojem se, kako se izveštava, traži razrešenje Pertesa sa mesta Guterešovog izaslanika u Sudanu, preneo je AFP.

To je poslednji u nizu poteza Burhana, koji je prošle nedelje zvanično smenio Muhameda Dagla, komandantna moćnih paravojnih Snaga za brzu podršku (Rapid Support Forces - RSF), sa pozicije svog zamenika.

Burhan je nakon toga okupio tvrdolinijaške vojne pristalice i sada nastoji da ojača vojsku.

Pročitajte i ovo: Zbog rata iz Sudana izbeglo više od 100.000 ljudi

Sudansko ministarstvo odbrane pozvalo je 26. maja "vojne penzionere... kao i sve one koji su sposobni da nose oružje" da se upute do najbliže vojne komandne jedinice i "naoružaju se kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i svoje komšije".

U saopštenju izdatom kasnije u toku dana opozvan je poziv vojnim "rezervistima" i "penzionerima".

Protiv Pertesa i misije UN u Sudanu više puta su u Sudanu protestovale hiljade vojnih islamističkih pristalica, tražeći njegovu smenu.

Prema nevladinoj organizaciji Projekat podataka o lokaciji i događajima oružanog sukoba (ACLED), u borbama širom Sudana poginulo je više od 1.800 ljudi.

Ujedinjene nacije navode da je više od milion ljudi raseljeno unutar Sudana, uz 300.000 koji su pobegli u susedne zemlje.

Pertes se trenutno nalazi u Njujorku u SAD, gde je ranije ove nedelje obavestio Savet bezbednosti UN-a o situaciji u Sudanu.

Nema informacija o tome kada bi trebalo da se vrati u Sudan, u kome vlasti nisu izdavale vize stranim državljanima od početka rata.