Obnova ukrajinskog sela Moščun nakon ruske invazije

U pokušaju Rusije da zauzme Kijev, selo Moščun, koje se nalazi u blizini rijeke Irpin i 30 kilometara sjeverno od glavnog grada, pretrpjelo je veliku štetu zbog svoje strateške lokacije. Gotovo 85 posto zgrada je uništeno, a mnogi civili su poginuli.

Selo je brzo palo u ruke Rusa, koji su ga uništili neprestanim bombardovanjem zbog čega su mnogi njegovi stanovnici ostali bez krova nad glavom, uključujući i ovu mladu porodicu. Ona sada živi u ovoj prostoriji na farmi.

Moščun je oslobođen 21. marta. Iako su mnogi njegovi stanovnici ubijeni ili su otišli, neki su, poput Jaroslava -- na slici kako kopa po olupini svog uništenog doma -- odlučili ostati.

Odlučan da napravi iskorak od ratnih razaranja, Jaroslav je sada gradi novi dom za svoju porodicu.

Jedna porodica je oslikala cvijeće oko rupa koje su na njihovoj kapiji ostavile granate.

Druga granatirana kapija djelimično zaklanja izgorjeli automobil uništen tokom intenzivnih borbi.

Oleksandr je još jedan stanovnik koji je odlučio da ostane u svom rodnom mjestu. Njegova majka povrijeđena u bombardovanju i na kraju je preminula od zadobijenih rana.

Volonteri takođe pomažu u oporavku sela izgradnjom nove kuće za porodicu koja je u borbama ostala bez krova nad glavom.

Osim što je izgubila dom, Ljubov Topol izgubila je sina jedinca, vojnika Teritorijalne odbrane. Na zemljištu pored njenog uništenog bivšeg doma humanitarna organizacija postavila joj je mobilnu kućicu.

Iako se ratno područje pomaklo, opasnost i dalje ostaje jer je područje prepuno mina.

Prvo pominjanje Moščuna datira iz 17. vijeka. Iako je selo mnogo propatilo, njegovi stanovnici se nadaju da će se moći obnoviti i da će nastaviti sa svojim životima.