Ukrajinska pravoslavna crkva osveštava ikone naslikane na pancirima

Pravoslavna ikona nacrtana na panciru sa rupom od metka prikazana je na ceremoniji oveštanja u katedrali Svetog Mihaila u Zlatnoj kupoli u Kijevu 23. maja.

"Ovo je prva serija pancira. To nisu samo panciri. Oni su doneseni sa fronta", rekao je Oleksandr Kovalčuk, saosnivač dobrotvorne fondacije Ukrajina za heroje. "Spasili su živote našim braniocima".

"Radi se o kreativnosti, o umjetnosti, o ujedinjenju ljudi, oružanih snaga i vlasti kroz veru, veru u pobedu, veru u Boga. Sve je to prikazano na oklopnim pločama“, rekao je Kovalčuk.

Mitropolit Epifanije I, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, predvodi čin osveštanja pravoslavnih ikona.

Ikone su osveštene svetom vodom.

Epifanije I zajedno sa ostalim sveštenstvom pregleda ikone.

Ikone su nacrtane kao dio ArtArmor projekta koji prikuplja donacije u dobrotvorne svrhe i proglašava da je "umjetnost jača od oružja“.

Planirano je da se kolekcija ikona proširi na 27, koje predstavljaju svaki region Ukrajine i tri grada: Kijev, Sevastopolj i Simferopolj.

Ikone će otputovati u Sjedinjene Države kako bi se prikazale na molitvenim doručcima gdje će učesnici biti zamoljeni da doniraju novac za ukrajinsku vojsku.

Patrijarh Pravoslavne crkve Ukrajine blagoslovio je 12 ikona naslikanih na pancirima koji su spasili živote ukrajinskih vojnika dok su se borili protiv ruskih snaga.