Isplovila još četiri broda sa ukrajinskim žitom

Inspekcija na prvom brodu sa ukrajinskim žitaricama "Razoni", Istanbul, 3. avgust 2022.

Četiri broda sa ukrajinskim žitom i hranom isplovila su 7. avgusta iz ukrajinskih crnomorskih luka u okviru sporazuma o deblokadi izvoza žitarica morem iz te zemlje, saopštili su ukrajinski i turski zvaničnici.

Četiri broda natovarena su sa skoro 170.000 tona kukuruza i drugih namirnica, objavila je ukrajinska uprava morskih luka na Fejsbuku.

Nastavak izvoza žitarica nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski zvaničnici i pripadnici Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije (UN) i Turska su posredovale u sporazumu o izvozu žitarica prošlog meseca nakon upozorenja UN o mogućem izbijanju gladi u nekim delovima sveta zbog zastoja u isporuci žitarica iz Ukrajine. To je smanjilo zalihe i dovelo do porasta cena.

Pročitajte i ovo: Još tri broda koji prevoze žito napuštaju ukrajinske luke

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je da Ukrajina uskoro planira da uključi luku Pivdenji u implementaciju inicijative za izvoz žitarica i očekuje da će kao rezultat Ukrajina moći da isporučuje najmanje 3 miliona tona robe mesečno.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Rusija i Ukrajina zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

Među brodovima koji su napustili ukrajinske luke bili su Glori, sa teretom od 66.000 tona kukuruza za Istanbul, i Riva Vind, natovaren sa 44.000 tona kukuruza, koji se uputio ka turskom Iskenderunu, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Pročitajte i ovo: Brod nade isplovio iz Odese za ublažavanje svetske krize s hranom

Navodi se da su druga dva broda koja su napustila Ukrajinu Star Helena, sa teretom od 45.000 tona brašna koji je krenuo ka Kini, i Mustafa Necati, koji prevozi 6.000 tona suncokretovog ulja i krenuo je ka Italiji.

Moskva i Kijev složili su se u sporazumu u julu da nastave isporuku pšenice i drugog žita iz tri ukrajinske luke po prvi put od ruske invazije u februaru.

Prva četiri broda napustila su Ukrajinu prošle nedelje prema tom sporazumu.

Izvor: Reuters