Zelenski: Pravedan mir ne može biti kompromis za slobodu

Zelenski i Biden na pres-konferenciji u Bijeloj kući, Washington, SAD, 21. decembar 2022.

"Danas najavljujem novi paket naše sigurnosne pomoći Ukrajini", poručio je američki predsjednik Joe Biden u Washingtonu 21. decembra.

Na pres-konferenciji u Bijeloj kući sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, Biden je kazao da paket pomoći uključuje i 1,85 milijardi dolara "što uključuje direktan transport opreme u Ukrajinu, kao i ugovore za isporuku municije, koja će Ukrajini biti potrebna u narednim mjesecima".

"Paket uključuje raketni sistem Patriot", dodao je Biden.

Zemaljski sistemi protuzračne odbrane, kao što je Patriot, napravljeni su da presreću dolazeće rakete.

Zelenski je američko slanje Patriota Ukrajini ocijenio "važnim korakom za stvaranje sigurnog zračnog prostora iznad Ukrajine".

Kazao je da će Patriot značajno ojačati odbranu zemlje od ruskih napada.

Ukrajinski čelnik je ponovo pozvao američki Kongres da odobri dodatna sredstva, rekavši da će sve to "ići ka jačanju naše globalne sigurnosti".

pročitajte više Putin obećava da će ispuniti sve potrebe ruske vojske oko Ukrajine

Rusija se mora smatrati odgovornom za sve što je uradila, istakao je Zelenski na konferenciji za novinare.

"Šta znači pravedan mir? Za mene, kao predsjednika, pravedan mir ne može biti kompromis za suverenitet, slobodu i teritorijalnu cjelovitost moje zemlje, nadoknada za svu štetu nanesenu ruskom agresijom", rekao je Zelenski odgovarajući na novinarsko pitanje kako zamišlja "pravedan mir".

Zelenski je poručio da se njegova zemlja, zajedno sa onima koji podupiru Ukrajinu, bori za pobjedu protiv tiranije.

"Borimo se za našu zajedničku pobjedu protiv ove tiranije. Ovo je stvarni život i mi ćemo pobijediti", rekao je.

Prva posjeta Zelenskog inostranstvu od invazije

"Amerikanci iz svih slojeva života, uključujući i demokrate i republikance, u srži razumiju da je borba Ukrajine dio nečeg mnogo većeg", rekao je američki predsjednik.

Joe Biden je istakao da "američki narod zna da će se svijet sigurno suočiti sa gorim posljedicama ako budemo stajali po strani pred takvim očitim napadima na slobodu i demokratiju i ključne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Biden je na početku konferencije za medije poželio dobrodošlicu Volodimiru Zelenskom, kojem je dolazak u Washington prvo putovanje u inostranstvo od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Zelenski i Biden na konferenciji za medije u Bijeloj kući, Washington, SAD, 21. decembar 2022.

Američki predsjednik je istakao da su on i Zelenski u bliskom kontaktu od početka rata, ali da je "posebno dobro" sresti se lično i "pogledati se u oči".

Biden je kazao da se sastanak održava u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin "pojačava brutalne napade" na Ukrajinu.

"Užasno je to što radi", riječi su Bidena.

Naglasio je potrebu da SAD i Ukrajina nastave da budu zajedno i u 2023. godini.

Prošlo je 300 dana od ruske invazije, dodao je Biden, rekavši da je važno da svijet i dalje čuje o Zelenskom.

"Putin sve češće napada civilne mete. On će doživjeti neuspjeh. I ranije je doživio neuspjeh i vrlo je važno da on i sve ostali da vide da smo predsjednik Zelenski i ja ujedinjeni", rekao je Biden.

"Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok Ukrajina postoji", rekao je Biden na kraju pres-konferencije.

Krst za vojne zasluge predat Bidenu

Joe Biden je Volodimiru Zelenskom u Ovalnom uredu Bijele kuće kazao da SAD podržava "pravedan mir" za Ukrajinu, ističući da ta zemlja i dalje "impresionira svijet".

Zelenski je iskazao zahvalnost američkom rukovodstvu i narodu za podršku Ukrajini.

"Hvala od naših običnih ljudi vašim običnim ljudima, Amerikancima... Zaista cijenim to", riječi su Zelenskog.

"Velika je čast biti ovdje", rekao je Bidenu.

Govoreći o ukrajinskom gradu Bahmutu na liniji fronta, kojeg je posjetio dan ranije, Zelenski je ispričao da ga je tamošnji kapetan zamolio da njegov ukrajinski krst za vojne zasluge preda Bidenu, jer je on "veoma hrabar predsjednik".

Zelenski predaje Bidenu krst za vojne zasluge jednog ukrajinskog kapetana iz Bahmuta, Bijela kuća, 21. decembar 2022.

Biden je zahvalio Zelenskom i obećao da će tom kapetanu poslati komandni novčić sa vojnog polja u Iraku, gdje se borio njegov sin Beau.

Američki predsjednik poručio je ukrajinskom kolegi da je on "čovjek godine" - što se odnosi na odluku magazina Time da Zelenskog proglasi za ličnost godine i stavi na naslovnicu.

Nagrada za ličnost godine Timea dodjeljuje se događaju ili osobi za koju se smatra da je imala najveći uticaj na svjetska dešavanja u posljednjih 12 mjeseci.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.