U VIP vozu za Kijev

Kabinska kondukterka Antonina Baškakova pokazuje vagon-restoran. U ovom dijelu vagona nalazi se i veliki videomonitor.

Pored blagovaonice nalazi se mekani kupe za četiri osobe. Baškakova kaže da u ovom kupeu često spavaju zaštitari ili dadilje.

Ovo je dnevni boravak za dvije osobe s bračnim krevetom. Uz spavaću sobu je veliko kupatilo sa WC-om i tušem. U spavaćoj sobi dobijete ogrtač, papuče i čiste peškire.

Ovaj salonski vagon uspio je otići na Krim dva-tri puta, prije konačnog prekida željezničke veze između kopnene Ukrajine i poluostrva. Prije ruske okupacije Krima u proljeće 2014., salonski vagon redovno je prometovao na liniji Kijev-Simferopolj i Kijev-Sevastopolj.

Nekoliko sedmica nakon posjete Radija Slobodna Evropa, voz će se početi koristiti za transport međunarodnih lidera na njihovom putu do ratom razorenog Kijeva.

Ovo su bili prvi strani lideri koji su "luksuznom kočijom" krenuli za Kijev: slovenački premijer Janez Janša (slijeva nadesno), poljski premijer Mateuš Moravjecki, poljski zamjenik premijera Jaroslav Kačinjski i češki premijer Petr Fiala.

Fotografije: Twitter/Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM), objavljene 15. marta 2022.

Britanski premijer Boris Johnson na putu za Kijev, 9. april. Rekao je da je ukrajinsko željezničko osoblje "željezni ljudi" koji održavaju vozove, uprkos ratnim opasnostima.

Posljednji putnici ukrcali su se na voz u Žešuvu, Poljska, 13. april: predsjednik Latvije Egils Levits (drugi slijeva), poljski predsjednik Andržej Duda (u sredini) i predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda (desno).

Fotografija iz press-ureda poljskog predsjednika, prikazuje njega i estonskog kolegu Alara Karisa (drugi zdesna) na putu da se sastanu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.