Ukrajina započela spor protiv Rusije pred Međunarodnim sudom u Hagu

Kijev optužuje Rusiju za kršenje konvencija Ujedinjenih nacija protiv terorizma i za diskriminaciju

Ukrajina pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) otvara slučaj protiv Rusije. Kako je najavljeno, od Haga će tražiti da zaustavi pomoć Moskve proruskim separtistima na istoku Ukrajine i na Krimu.

Najviša sudska instanca Ujedinjenih nacija (UN) u ponedjeljak počinje saslušanja u predmetu koji je Ukrajina predala sudu sredinom januara.

Sudije Međunarodnog suda pravde će saslušati obije strane odnosno države u sporu, u slučaju koji, kako se procjenjuje može trajati godinama. Osim toga iako je sudska presuda konačna i obavezujuća, sud nema načina da natjera bilo koga da je se pridržava.

Kijev optužuje Rusiju za kršenje konvencija Ujedinjenih nacija protiv terorizma i za diskriminaciju, time što podržavaju separatističke grupe na istoku Ukrajine i na anektiranom Krimu.

Roman Kolodkin, jedan od 35 zastupnika Rusije u sudnici Međunarodnog susda pravde u Hagu, 6. mart 2017.

Moskva je nelegalno aneksirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014., i podržala separatiste na istoku Ukrajine u borbama u kojima je od tada poginulo više od 9.750 ljudi.

Kremlj uporno odbacuje tvrdnje da šalju trupe i vojnu opremu na istok Ukrajine i pored toga što Kijev i Zapad tvrde da za to postoje nepobitni dokazi.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i još neke zemlje Zapada uvele su ekonomske sankcije Moskvi zbog miješanja u sukobe u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da „namjeravaju da upotrijebe sva moguća pravna sredstava odbrane“ u ovom sudskom sporu.

Visoki ruski zvaničnik je izjavio za državnu rusku agenciju TASS da će delagacija Rusije pred sudom imati 35 ljudi. Među njima će biti i Roman Kolodkin, generalni direktor odjeljenja za zakone i sporazume Ministarstva vanjskih poslova kao i Ilja Rogačev, generalni direktor odjela za Nove izazove i prijetnje.

Ukrajinsku delegaciju predvodi zamjenica ministra spoljnih poslova, Olena Zerkal, izvijestio je TASS.

U sudskom podnesku Ukrajina je navela da su „bili subjekt rastućeg pritiska i zastrašivanja od strane Rusije“.

Ukrajinsku delegaciju predvodi zamjenica ministra spoljnih poslova, Olena Zerkal

Od 2014., navodi se, Rusija je pojačala svoja miješanja u ukrajinske poslove „intervenišući vojno ... i finasirajući terorističke akte, kršeći ljudska prava miliona ukrajinskih građana, uključujući, za previše njih i pravo na život“.

U tužbi se takođe navodi da su separatisti uz podršku Moskve izvodili terorističke akte, bombardovali rezidencijalne oblasti i da su u julu 2014., oborili malezijski avion Malaysian airlines, let broj 17, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.

Ukrajina je takođe optužila Moskvu zbog lošeg tretmana krimskih Tatara i etničke ukrajinske populacije od kada su anektirali to ostrvo 2014. godine.

Prvi krug saslušanja će trajati od 6. do 9. marta, i u velikoj će mjeri biti posvećen proceduralnim pitanjima spora. Ukrajina će riječ pred sudom imati danas, a Rusija sjutra.

Sličan slučaj protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde bila je pokrenula Gruzija, ali je 2011., sud saopštio da nemaju jurisdikciju za vođenje procesa.

Eksperti smatraju da će i u ovom slučaju Rusija insistirati da sud takođe nema nadležnost za vođenje sudskog spora.

Izvor: RSE uz Reuters i TASS