Upoznajte vojnike odane borbi protiv Rusa na istočnom frontu

Pripadnici Karpatskog bataljona Sič vježbaju gađanje na metama koje prikazuju ruskog predsjednika Vladimira Putina, tokom obuke u oblasti Harkiv.

Bataljon je jedna od nekoliko paravojnih grupa koje je formirala ukrajinska stranka Svoboda, a koja je počela sa dobrovoljcima 2014. nakon što je Moskva zauzela Krim i podržala proruske separatiste u istočnom regionu Donbasa. Partija Svoboda je ultranacionalistička politička stranka koju vodi Oleh Tjahnibok.
 

Vojnik ispaljuje granatu tokom vježbe za nove regrute krajem juna.

Rusija lažno tvrdi da Ukrajinu kontrolišu nacisti i koristila je tu optužbu kao jedno od opravdanja za svoju ničim izazvanu invaziju.

Vojnici prave pauzu tokom obuke.

Pripadnici nacionalističkih jedinica kao što je Sič integrisani su u ukrajinske oružane snage, gdje imaju pravo na penzije i liječenje u vojnim bolnicama.

Vojnici vježbaju spašavanje ranjenog druga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski takođe je pozvao strane borce da se pridruže ratu u Ukrajini, što je rezultiralo formiranjem "međunarodne" legije.

Borbeni pseudonim Denisa Poliščuka je "Kanada" jer je rođen u Ukrajini, ali je živio u Vancouveru. Na slici je u operativnoj bazi bataljona na liniji fronta u regiji Harkiv.

"Šta ću reći svojoj djeci – ako Bog da, da ih jednog dana imam – kad porastu? Ili moji unuci kada me pitaju o ovim zaista istorijskim vremenima u kojima živimo? I osjećao sam da bi jedini dostojanstven odgovor bio - Da radio sam svoj dio posla. Borio sam se sa skupa sa ostalima."

Pripadnici bataljona pored crteža vojnika i natpisa "Ide u bitku Karpatska Sič". u operativnoj bazi grupe u oblasti Harkiv.

Poliščuk govori da ga opasnost od zarobljavanja neće zaustaviti. "To neće promijeniti moju odluku. To je nešto što svakako morate imati na umu i uzeti u obzir, ali u isto vrijeme, ovo je rat. Svi znamo moguće posljedice našeg boravka ovdje, i svi smo se pomirili s tim."

Artem provjerava svoje oružje u operativnoj bazi grupe.

Vršilac dužnosti komandanta Rusin tokom odmora u bazi bataljona.

Vojnik spava blizu linije fronta u oblasti Harkiv.

Ručne granate pored ikone Hrista u operativnoj bazi bataljona.

"Sada je to više artiljerijski rat. To je teži rat, strašniji rat, u kojem se mogu boriti samo ljudi koji su jaki duhom", rekao je Dzvin, terenski komandant bataljona koji je tražio da ga identifikuju samo po pseudonimu, iz sigurnosnih razloga.

Logo Azovskog puka na minobacačkoj granati koju drži pripadnik Karpatskog bataljona Sič, uz natpis "Za momke iz Azova."

Ukrajinski puk Azov nastao je iz bataljona Azov, desničarske milicije koja je postala istaknuta u prvim danima rata. Njegovi logotipi bili su slični onima koje su koristile nacističke jedinice tokom Drugog svjetskog rata. Puk Azov je kasnije uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine. Jedan broj njenih pripadnika bio je prisiljen da se preda nakon što su izdržali rusko bombardovanje čeličane Azovstal u Mariupolju.

Vojnik puca iz minobacača u oblasti Harkiva.

"Ja nisam nacista. Ja sam nacionalista", rekao je Leo, 33, novi regrut za Karpatske Siče, koji je ranije radio u video produkciji u gradu Lvivu na zapadu Ukrajine. "Poštujem druge nacije.... Volim sve ljude sa svim bojama kože - osim Rusa. To su naši neprijatelji."

Artem gleda porušene zgrade na liniji fronta u oblasti Harkiva.

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad regijom Lugansk i velikim dijelom regije Donjeck otkako je Rusija započela invaziju u februaru.

Krater od granate u polju na liniji fronta u regiji Harkiv.

Borci bataljona Sič kažu da ih ujedinjuje žestoka posvećenost Ukrajini, koja je sada stavljena na probu. "Svaki naš ratnik razumije da će se u jednom trenutku naći oči u oči sa tenkom", rekao je Dzvin.