'Putin ne drži stvari pod kontrolom': Uništeni delovi Belgorodske regije u Rusiji

Na ovoj fotografiji od 7. juna prikazana je starija žena iz Šebekinskog okruga u Belgorodskoj oblasti u Rusiji u privremenom smeštaju u Belgorodu.

Hiljade ljudi poslednjih dana evakuisano je iz okruga Šebekino, koji se graniči sa Ukrajinom.
 

Fotografija od 6. juna prikazuje uništenu policijsku stanicu i automobil u Šebekinu, glavnom gradu belgorodskog okruga Šebekino.

Natalija Čeremčenko, evakuisana stanovnica okruga, izjavila je za Current Time 5. juna da "suhe činjenice [o situaciji u regionu] koje naša vlada, naše Ministarstvo odbrane prenosi, ne prenose realnost onoga što se tamo dešava."

Porušena zgrada u Šebekinu 6. juna.

Guverner Belgoroda je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram tvrdio da su ukrajinske snage 4. juna ispalile "611 komada različite municije“ na oblast Šebekino.

On je 8. juna prijavio napade na još jedan grad u Belgorodu koji su izveli, kako je opisao, ukrajinski "dronovi kamikaze“, u kojima je povređena jedna osoba.  

Uništeni supermarket u šebekinu 6. juna.

Nejasno je koju štetu je regiji Belgoroda napravilo granatiranje sa velike udaljenosti, a šta je rezultat upada antirežimskih ruskih snaga sa ukrajinske teritorije.

Oklopno vozilo u ukrajinskom pograničnom gradu Vovčansku, oko 12 kilometara od ruskog Šebekina, 5. juna.

Etnički ruski militanti koji koriste ukrajinsku opremu dobijenu od Zapada, izvršili su uzastopne upade u oblast Belgoroda poslednjih dana.
 

Ruski vojni helikopter iznad šebekina 6. juna.

I ruska vojska i ruski militanti protiv Kremlja izneli su oprečne tvrdnje o tome ko kontroliše razne ruske gradove u blizini granice sa Ukrajinom.

Dim iznad Šebekina, gledano iz pravca grada Belgoroda 7. juna.

Ruski novinar Igor Jakovenko rekao je za Current Time da ruski predsednik Vladimir Putin "ne kontroliše situaciju u Belgorodskoj oblasti“.

Dodao je da, usred porasta suprostavljenih oružanih frakcija, "govorimo o mestu rađanja pobune u Rusiji“.

Šteta na ulicama Šebekina 6. juna.

Zapadni zvaničnici su više puta pozvali ukrajinske snage da izbegavaju napad na rusku teritoriju usred invazije Kremlja na Ukrajinu.

 

Kako se fotografije i snimci uništenih zgrada i praznih ulica u Šebekinu šire, stručnjaci upozoravaju da bi Kremlj mogao da izgubi vlast u toj ruskoj provinciji, na granici sa Ukrajinom.